latinica  ћирилица
16/05/2020 |  13:43 | Аутор: СРНА

Српске организације у Црној Гори задовољне односом власти у Србији

Предсједник Нове српске демократије Андрија Мандић изјавио је да су све српске организације изузетно задовољне односом актуелне власти у Србији према српском народу у Црној Гори.
Андрија Мандић (Фото:Танјуг/Д.Г.)) -
Андрија Мандић (Фото:Танјуг/Д.Г.))

Мандић је у име присутних представника српских организација из Црне Горе, који су учествовали у конференцијском разговору са предсједником Србије, захвалио Александру Вучићу за интересовање за српски народ и Српску православну цркву у Црној Гори.

Вучић је данас поновио да је Србија и даље спремна да у легалним оквирима помогне сународницима, водећи рачуна да се ни на који начин не мијеша у унутрашња питања друге државе.

Он је нагласио да ће Србија наредних дана упутити помоћ српским националним, културним и научним институцијама Срба у Црној Гори, која се баве заштитом идентитета.

Вучић је истакао да је Србија била веома забринута због привођења и задржавања епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и осам свештеника, као што је забринута и због прогона српског народа и цјелокупне Српске православне цркве у Црној Гори.

Према његовим ријечима, Србији јхе у интересу да Срби остану на својим огњиштима у Црној Гори и да се свим легалним средствима боре за национални, духовни, културни и језички идентитет како би, као аутохтон народ, сачували све оно што су вјековима баштинили на просторима данашње Црне Горе.

Он је рекао да је Србија била спремна да као директни страни инвеститор уложи капитал у значајне пројекте у Црној Гори.

- Жељели смо да купимо Луку Бар и инвестирамо у још неке значајне економске потенцијале у Црној Гори, нудећи више новца од других, али нам то није било дозвољено - рекао је Вучић.

Са предсједником Србије разговарали су и представници Српског националног савјета Момчило Вуксановић и Никола Минић, те представници "Матице српске" у Црној Гори Владимир Божовић и Јелица Стојановић.

Конференцијском разговору присуствовали су и предсједник Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић, предсједник Уједињене Црне Горе Горан Даниловић, предсједник Праве Црне Горе Марко Милачић, предсједник Удружења књижевника Црне Горе Новица Ђурић, предсједник Института за српску културу Будимир Алексић, предсједник Удружења српских књижевника Црне Горе и Херцеговине Бећир Вуковић и директор Српске куће Емило Лабудовић.