latinica  ћирилица
16/05/2020 |  12:31 ⇒ 12:33 | Аутор: sputniknews.com

Дачић: Дешавања у Црној Гори на ивици братоубилачког рата

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изразио је данас забринутост због дешавања у Црној Гори и оцијенио да су тензије скоро довеле до почетка братоубилачког рата између Срба и Црногораца.

Дачић је рекао да до сада није забиљежено да се у некој земљи хапси владика Српске православне цркве, пренио је Танјуг.

- Први пут долазимо у ситуацију да малтене почиње братобилачки рат између Срба и Црногораца, ма како се ко звао. Замислите да ми сада хапсимо муфтије или бискупе - рекао је Дачић за ТВ Прва, коментаришући дешавања у Црној Гори послије хапшења владике СПЦ Јоаникија и свештеника који су ноћас пуштени из притвора.

Послије пуштања из притвора, епископ Јоаникије је поручио да је црногорска власт заратила са Његошем, а сад и са Светим Василијем.

Епископ будмиљанско-никшићки Јоаникије и свештеници Српске православне цркве Слободан Јокић, Данило Зиројевић, Жељко Ројевић, Остоја Кнежевић, Мирко Вукотић, Василије Брборић, Драган Крушић и Никола Маројевић пуштени су око поноћи на слободу.

Основно државно тужилаштво у Никшићу ноћас је донијело одлуку да се Јоаникију и свештеницима СПЦ не продужи притвор.

Епископу будимљанско - никшићком Јоаникију било је одређено задржавање до 72 сата због литије која је одржана на дан Светог Василија Острошког у граду под Требјесом, а због, како је образложено, кршења мјера за сузбијање вируса корона.