latinica  ћирилица
16/05/2020 |  12:10 ⇒ 15:12 | Аутор: СРНА

Оптужни приједлог против девет свештеника

Основно државно тужилаштво у Никшићу поднијело је оптужни приједлог против девет свештеника Епархије будимљанско-никшићке јер су 12. маја прошли улицама Никшића заједно са грађанима, што је супротно наредбама Министарства здравља о спречавању опасне заразне болести.
Никшић (фото: Манастир Косијерево) -
Никшић (фото: Манастир Косијерево)

Црногорска полиција ухапсила је владику будимљанско-никшићког Јоаникија и осам свештеника након литије у Никшићу којом је обиљежен 12. мај - Дан Светог Василија Острошког. Њима је био одређен притвор у трајању од 72 сата, а пуштени су прошле ноћи.

Руководилац тужилаштва у Никшићу Стево Шекарић рекао је данас на конференцији за новинаре да су се ови свештеници на Тргу Шака Петровића окупили заједно са грађанима, а затим обавили литију улицама Никшића.

Шекарић је навео да су свештеници оптужени да су извршили кривично дјело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести, а да је прописана казна новчана или до годину затвора.

Он је додао да је доказе неопходне за подизање оптужног акта Тужилаштво прикупило током 72 часа, док су окривљени били у притвору.

- Тужилаштво није ставило приједлог за одређивање притвора према окривљенима, јер сматра да за то више нема законског основа с обзиром на то да је подигнут оптужни предлог против окривљених - рекао је Шекарић.

На питање да ли се морало чекати у петак до послије поноћи да се донесе одлука, Шекарић је одговорио да би је донијели раније да су могли и да су тако изискивале неке процедуре у току извиђаја.

- Било је комплетирање и прибављање аудио-визуелне документације. Требало је да саслушамо два свједока од којих смо одустали - додао је Шекарић.

Он је појаснио како су након анализе цјелокупне техничке документације оцијенили да није неопходно саслушање два свједока за подизање оптужног приједлога.

- Одлучили смо да, без обзира на исказе свједока - радника полиције, у списима постоји довољно доказа за подизање оптужног акта - рекао је Шекарић и додао да је одлука о задржавању донијета на основу Закона о кривичном поступку због основане сумње да би могли поновити извршење кривичног дјела.