latinica  ћирилица
16/05/2020 |  10:52 ⇒ 10:56 | Аутор: vijesti.me

СЗО: Европа да се припреми за други талас

Европске државе би требало да се припреме за смртоносни други талас заразе вирусом корона јер пандемија није готова, рекао је главни званичник Свјетске здравствене организације за Европу доктор Ханс Клуге.
Свјетска здравствена организација (фото: Sputnik / Алексей Витвицкий) -
Свјетска здравствена организација (фото: Sputnik / Алексей Витвицкий)

Клуге је у интервјуу за британски Телеграф послао озбиљно упозорење државама које почињу да ублажавају мјере изолације, рекавши да је сада "вријеме за припрему, а не за славље".

Он је нагласио да док број случајева ковида-19 у Британији, Француској и Италији почиње да опада, то не значи да се пандемија ближи крају.

Епицентар европске епидемије сада је на истоку, при чему расте број случајева у Русији, Украјини, Бјелорусији и Казахстану, упозорио је Клуге.

Државе би требало да паметно искористе ово вријеме и почну да јачају здравствене системе као и да граде капацитете у болницама, примарној заштити и јединицама интензивне његе, поручио је Клуге.

- Сингапур и Јапан су рано схватили да ово није вријеме за славље, него за припреме. То је оно што раде скандинавске земље - они не искључују други талас, али надају се да це бити локализован и да га могу брзо обуздати - рекао је Клуге.

Он је такође упозорио да би се други талас могао подударити са епидемијом других заразних болести.

- Веома сам забринут због двоструког таласа - на јесен бисмо могли имати други талас ковида и још један, сезонског грипа или малих богиња. Прије двије године имали смо 500.000 дјеце која нису примила прву вакцину против малих богиња - рекао је Клуге.

Многи медицински стручњаци су упозорили да би други талас пандемије могао бити чак смртоноснији од првог, указујући на пандемију шпанске грознице 1918-1920.

Када се шпанска грозница први пут појавила у марту 1918, имала је обиљежја типичног сезонског обољења - али се на јесен вратила у још заразнијем и смртноснијем облику, и на крају однијела 50 милиона живота.