latinica  ћирилица
16/05/2020 |  10:21 ⇒ 10:33 | Аутор: banjaluka.net

Сазнања безбједносних структура: Зукорлић и Церић желе да се отцијепе од Исламске заједнице БиХ

Муамер Зукорлић, бивши муфтија у Исламској заједници у Србији и кандидат за реиса Исламске заједнице БиХ, а сада бошњачки политичар, има намјеру да се, уз помоћ некадашњег реиса Мустафе Церића и појединих политичара у Србије, отцијепи од Исламске заједнице БиХ којом руководи реис Хусеин Кавазовић, показују сазнања безбједносних структура агенција у БиХ, у која је портал banjaluka.net имао увид.
Зукорлић и Церић (фото: banjaluka.net) -
Зукорлић и Церић (фото: banjaluka.net)

На прелазу из фебруара у март одржан је сабор Исламске заједнице БиХ на Башчаршији у Сарајеву у библиотеци Гази-хусреф бегове медресе, на којем је дошло до отвореног сукоба између актуелног реиса Кавазовића и његовог противкандидата на претходним изборима за реиса, Муамера Зукорлића, пише banjaluka.net.

Том приликом, Зукорлић и Мевлуд Дудић, који је предсједник Мешихата ИЗ у Србији, напустили су сабор. Нетрпељивост њих двојице датира још из прошле године када је Зукорлић из образовног процеса из Медресе у Новом Пазару повукао уџбенике Мустафе Спахића, наводи се у тексту.

Реис Кавазовић је након тога позвао новопазарског муфтију, који је предсједник Мешихата ИЗ у Србији, Мевлуда Дудића, на разговор на којем га је критиковао. Према прикупљеним сазнањима, Дудић је усљед претрпљених критика почео и да плаче, а он је унутар Ријасета познат по лабилним ставовима, јер је наводно приликом подјеле ИЗ у Србији прије неколико година молио тамошњег реиса Јусуфспахића у Београду да га остави под својом ингеренцијом, наглашава се у тексту портала banjaluka.net

Оваква ситуација највише одговара бившем реису ИЗ БиХ Мустафи Церићу. Наиме, садашњи реис Кавазовић је први мандат и добио захваљујући Церићу, јер су њих двојица тада направили такозвани џентлменски договор да ИЗ БиХ на челу са Кавазовићем подржи Церићеву политичку каријеру. Међутим, Кавазовић је, одмах након што је постао реис, окренуо леђа истом том Церићу и отворено пришао СДА и Бакиру Изетбеговићу и од тада између Церића и Кавазовића постоји сукоб, пише banjaluka.net.

Докле далеко иду у свом сукобу, показује и догађај од прије неколико мјесеци када је Церић покушао да паркира приватни аутомобил у дворишту објекта у насељу Ковачи, гдје је била у току изградња зграде Ријасета, у чему га је зауставио радник запослен на паркингу, казавши му да је реис Кавазовић рекао да за њега на поменутом мјесту нема паркинга. Наводно је Церић потом назвао Кавазовића траживши да га писменим путем обавијести о томе, што овај није учинио, истиче се у тексту.

Из тих и бројних других разлога, из Ријасета у Сарајеву долазе информације да Зукорлић уз помоћ Церића и појединих политичара из Србије има намјеру да се отцијепи од ИЗ БиХ. Међутим, један од проблема Зукорлићу у тим плановима јесте амбасадор Србије у Саудијској Арабији Мухамед Јусуфспахић, који у арапском свијету лобира против Зукорлића. Поред тога, породица Јусуфспахић има одличну сарадњу и са Рамизом Чолићем, једним од најмоћнијих људи у ИЗ БиХ. Почетком године њих двојица су виђени заједно у једном ресторану на Башчаршији у Сарајеву, који је у власништву ИЗ БиХ, додаје се у тексту портала banjaluka.net

Према информацијама безбједносних агенција у БиХ, брат Мухамеда Јусуфспахића, београдски муфтија Мустафа Јусуфспахић, у прошлости је посредовао у приближавању појединих босанских муфтија реису Кавазовићу, закључује се у тексту портала banjaluka.net.