latinica  ћирилица
16/05/2020 |  09:55 ⇒ 10:04 | Аутор: СРНА

Ђаковић: Побјеђивали смо до сада, побиједићемо и епидемију

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изјавио је да је Приједор кроз историју био град побједник, те вјерује да ће побиједити и у борби против вируса корона.
Миленко Ђаковић - Фото: РТРС
Миленко ЂаковићФото: РТРС

Ђаковић је поводом обиљежавања 16. маја, Дана града Приједора изразио увјерење да ће наредне године овај дан прославити у доста срећнијим околности и са пуно урађених пројеката.

Он је напоменуо да је ово друга година заредом да Приједор прославља свој дан у ванредним условима, будући да су прошле године биле поплаве, а да су сада због вируса корона успорени процеси што је значајно утицало на пад економије.

- Ово је вријеме у којем је дошло и до пада у буџету града Приједора. У марту је пуњење буџета било у износу од око 80 одсто док је у априлу пало на свега 50 одсто у односу на план. То је довело до усложњавања многих процеса који ће услиједити. Али, ми ћемо и за то тражити рјешења - истакао је Ђаковић.

Према његовим ријечима, на самом почекту епидемије су схватили да ће то донијети велике невоље у области економије, али и пољопривреде, па је у Скупштини града усвојен први пакет интервентних мјера за помоћ пословним субјектима, а ријеч је о ослобађању плаћања разних такси и субвенцијама за покривање трошкова рачуна за опште економске потребе предузећа.

- То се, прије свега, односи на плаћање рачуна Водоводу, Комуналном предузећу, Топлани... За почетак за ове намјене планирано је 200.000 КМ - додао је Ђаковић.

Он је потврдио да је град подстакао и додатну сјетву и да је за то обезбијеђено 500.000 КМ којима ће се материјално помоћи пољопривредницима, почевши од физичких лица до предузетника и правних лица, до 50 одсто од рачуна за купљено минерално ђубриво и сјемена за прољетну сјетву.

Ђаковић је нагласио да ова ситуација, ипак, није утицала на инфрастуктурне пројекте будући да су многи од њих капитални, који су започети у претходним годинама.

- И даље се изводе радови на регионалном водоводу "Црно врело" за подручје Омарске и околних насеља. Гради се спортска дворана на Уријама, као и спортска дворана у Омарској. Реконструише се подручна школа у Расавцима, граде двије зграде са 32 и 20 станова, намијењене за рјешавање социјалних проблема и распуштање колективних центара - прецизирао је Ђаковић.

Он је додао да се наставља и изградња канализацоног система у избјегличком насељу Главице 1, 2, 3, и 4, као и да је у току реконструкција и доградња робне куће "Патрија".

- У току су завршни радови на дистрибутивном центру и хладњачи за воће и поврће у Омарској, а започети су и нови пројекти који су планирани у 2020. години и за које су проведене тендерске процедуре - рекао је Ђаковић.

О предстојећим локалним изборима Ђаковић је рекао да вјерује да ће епидемија стати и да ће омогућити њихово одржавање, као и да очекује да ће ДНС у Приједору, као најорганизованија странка у граду, добити значајно већи број гласова од других те ће остати водећа странка у овом граду.