latinica  ћирилица
09/04/2020 |  15:37 | Аутор: СРНА

Договор о расподјели, па одобрење 330 милиона евра

Међународни монетарни фонд одобриће 330 милиона евра помоћи БиХ када власти постигну договор о расподјели средстава између два ентитета, изјавио је резидентни представник ММФ-а у БиХ Ендру Џуел.

Џуел је упозорио да ће, ако не буде договора, помоћ бити одгођена.

Он је истакао да Извршни одбор ММФ-а тренутно има више од 90 захтјева за хитну помоћ, те ће, уколико се власти у БиХ убрзо не договоре, бити тешко ускоро пронаћи други датум о разматрању захтјева БиХ.

- Подстичемо власти да раде заједно како би, што прије постигле договор - рекао је Џуел.

Он је објаснио да је Извршни одбор, након одлуке о повећању износа хитне помоћи, у оквиру Инструмента за брзо финансирање спреман да обезбиједи средства.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је прије два дана да још нема сагласности о расподјели 330 милиона КМ које би БиХ требало да добије од ММФ, те изразио наду да ће наредних дана бити постигнут договор и послат захтјев тој финансијској организацији.

Он је нагласио да у самој Федерацији БиХ није постигнут договор о кантоналној расподјели средстава и да је то довело до тога да тај аранжман са ММФ-ом није потписан.

Додик је појаснио да је ријеч о кризном пакету ММФ-а, а не о редовним средствима ММФ-а да се на њих примјењује сразмјера једна трећина према двије трећине што се тиче ентитета, него сходно кризи која је евидентно готово иста и у Републици Српској и у ФБиХ.

- Очекивали смо да ћемо имати расподјелу 60 према 40 везано за ФБиХ и Српску, с тиме што би се пола процента и са једне и са друге стране дало Брчко дистрикту, који није уопште укључен у овај аранжман - изјавио је Додик за Федералну телевизију.