latinica  ћирилица
09/04/2020 |  15:20 ⇒ 15:45 | Аутор: banjaluka.net

Привредници поручују: Укините обавезно плаћање чланарина Привредној комори

Смањење намета привреди од кључног је значаја за сва предузећа у Републици Српској, а један од њих би требао бити и укидање обавезне чланарине према Привредној комори Републике Српске.
Привредна комора Републике Српске  (фото:komorars.ba) -
Привредна комора Републике Српске (фото:komorars.ba)

Чланарина би требала бити на бази добровољности и привредници су очекивали да руководство Привредне коморе Републике Српске, у склопу мјера које предлажу институцијама, предложе да и они солидарно сносе терет кризе, те да се одрекну чланарине.

Горан Ћорић, власник компаније Метромедија из Бањалуке, сматра да је постојеће чланарине потребно мијењати, а да тренутно стање само доприноси брзини којом се овај проблем треба ријешити.

- Чланарина у Привредној комори је постављена на погрешан и прије свега неправедан начин, јер проценат од прихода не мора да значи да је то проценат од добити. Други дио проблема јесте колико Привредна комора учествује у самом стварању амбијента или било чега што би допринијело приходу, односно добити одређеној компанији. Чланарина свакако треба да постоји, али треба да буде постављена на праведнији и природнији начин, с тим да не би требало да оптерећује привреду. Оваква каква јесте у сваком случају утиче и поред самог економског дјела, ствара одређену врсту аверзије. Имамо одређени психолошки моменат, гдје људи који се баве привредом имају проблем са тим и осјећају да то није природно давање и улагање у нешто што ће донијети корист. Генерaлно, треба се радити на томе, а у оваквим тренуцима свакако - каже Ћорић.

Сличног мишљења су и власници "Зворник путева" из Зворника и компаније "Кнежевић ентеринг" из Бањалуке.

- У сваком случају, сваки пфенинг је битан за привредника. Тако нешто би апсолутно помогло привредницима - каже Саво Ерић из "Зворник путева".

- Чланарина у Привредној комори је тренутно намет. Чланство у принципу треба да буде на добровољној бази, а не на законској основи. Да би допринијело ситуацији, у рад Привредне коморе требало би да се укључе само они привредници којима је до тога стало. Што се тиче кризе и чланарине, чланарина је мала да би то нешто спектакуларно неком помогло, али генерално начин функционисања Привредне коморе је упитан. У оваквим ситуацијама свака помоћ привредницима је дободошла и био би ред да се тако нешто учини - рекао је за портал banjaluka.net Марко Кнежевић, власник компаније "Кнежевић ентеринг".

Борко Ђурић, предсједник Привредне коморе Републике Српске није желио да коментарише ово питање рекавши да се за сва питања обратимо портпаролу Владимиру Благојевићу.

- Привредна комора је самофинансирајућа институција, која између осталог у значајном дијелу зависи директно од чланарина привредних друштава. Ми разумијемо у каквој се ситуацији тренутно налазимо и наравно да је тешко очекивати да у овом моменту привредна друштва плате чланарину. С обзиром на низ активности и напоре које ми покрећемо у циљу заступања интереса привреде ми морамо да нађемо основна средства за рад и функционисање - поручио је Благојевић.

На овакве захтјеве, Горан Рачић, предсједник Подручне Привредне коморе Бања Лука, одговара да су у тренутној ситуацији било какве измјене или укидање чланарина немогуће, због немогућности да се одржи састанак ограна којој је таква процедура у надлежности.

-Питање чланарине је у надлежности скупштине Привредне коморе, која броји око 70 чланова. Да бисмо одлучивали о чланаринама морамо сазвати скупштину Привредне коморе, а то су привредници из свих крајеве Републике Српске, а у овом моменту је то немогуће. Тренутно не вршимо никакав притисак, не предузимамо ништа по том питању, већ разумијемо проблеме привредника ии настојимо им помоћи - истиче Рачић.