latinica  ћирилица
09/04/2020 |  13:44 | Аутор: БЕТА

Трамп разговарао са српским владикама у САД

Амерички предсједник Доналд Трамп разговарао је са епископима Српске православне цркве - западноамеричким Максимом и источноамеричким Иринејем.

Трамп је одржао "конференцијски телефонски разговор", у сриједу, са "вјерским лидерима на територији САД, уочи хришћанског Васкрса и јеврејске Пасхе, по питању реаговања на Ковид -19", извијестио је портал Sabonik.net, наводећи да су том приликом са америчким предсједником разговарала и ова два епископа СПЦ, чија су сједишта на подручју Америке.

Трамп је захвалио свим вјерским заједницама на подршци и вјери коју пружају у борби проти коронавируса.

- Ваше заједнице остају повезане. Дивим се вама који објезбеђујете службе за ваше вјернике путем онлајн преноса. Пратио сам три такве службе. Ништа не може замијенити присуство у Цркви, али мислим да је и то било добро. Ви пружате вашим заједницама прилику да се моле, проучавају Библију, позивате вјерника да им пружите утјеху. Моја администрација ће наставити да указује част за велике напоре које су вјерске организације уложиле да би одговориле потребама људи у вријеме кризе - поручио је предсједник Доналд Трамп.

Усљед вирусне заразе, богослужбена места су затворена за службе због мјера физичке удаљености.

Пошто се приближава Васкрс, многе цркве и конгрегације се припремају да своје службе преносе уживо, путем телевизијских канала и друштвених мрежа.

Трамп је разговарао са провајдерима телекомуникационих мрежа како би се обезбиједио поуздани интернет-проток усљед повећаног коришћења интернета.

Трамп је, такође, обећао и финансијску подршку америчке администрације вјерским заједницама с обзиром на њихов непрофитни статус, навео је портал Sabonik.net.