latinica  ћирилица
09/04/2020 |  12:09 | Аутор: СРНА

Рунић: Потенцијал за развој сточарске производње

Начелница општине Дрвар Душица Рунић апелује да федерално Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства да поведе рачуна о општини Дрвар, истичући да се на подручју те општине може развијати сточарство.
Душица Рунић - Фото: РТРС
Душица РунићФото: РТРС

- Општина Дрвар разматра мјере увођења пољопривредних подстицаја, морамо да ускладимо наше подстицаје са онима које расписују Ливањски кантон и Влада Федерације БиХ, а ту ћемо наићи на низ проблема са циљем да елиминишемо дуплирање одређених корисника -  истакла је Рунићева.

Она је навела да је Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства ФБиХ преусмјерило 9.500.000 КМ за пољопривредне подстицаје, предвиђене за прољећну и јесењу сјетву, те покретање производње путем мјера уређења земљишта, односно ставарања пољопривредног земљишта.

- За реализацију прољећне сјетве планира се 5.000.000 КМ, а нас занима за који износ и када ће бити расписан позив за покретање производње и за мјере земљишне политике, с обзиром на то да би општина Дрвар у овом дијелу могла имати одређен број корисника као подручје са потенцијалима сточарства - додала је Рунићева.

Она је напоменула да Влада ФБиХ и ресорно министарство морају обратити пажњу на развој сточарства на подручју општине Дрвар.

- Апелујем да федерално Министарство пољопривреде средства намијењена овим позивима развномјерно распореди како би биле задовољене потребе локалних заједница - додала је Рунићева.

Она је нагласила да нема позитивно искуство са федералним министарством пољопривреде.

- Општина Дрвар са општином Босанско Грахово упућује заједнички позив федералном Министарству пољопривреде са иницијативом да се износ од 9.500.000 КМ равномјерно расподијели. Ми се плашимо да ћемо и овог пута остати без помоћи - истакла је Рунићева.

Она је рекла да је општина Дрвар чека сагласност ресорног министарства Ливањског кантона за програм управљања пољопривредног земљиштем, које је у власништву општине од 2017. године.

Према њеним ријечима, то чекање отежава рад општине Дрвар.