latinica  ћирилица
09/04/2020 |  10:18 ⇒ 10:19 | Аутор: СРНА

Љајић: Нови Пазар од многих муслиманских земаља није добио ништа од помоћи

Нови Пазар, гдје живи већинско муслиманско и бошњачко становниптво, од многих муслиманских земаља у свијету којима се обратио за помоћ у борби против вируса корона, није добио апсолутно ништа, рекао је министар трговине, туризма и телекомуникција Србије Расим Љајић.
Расим Љајић - Фото: ТАНЈУГ
Расим ЉајићФото: ТАНЈУГ

- Ми смо се обратили разним земљама, рачунајући на исламску солидарност да ће многе муслиманске земље донирати помоћ Новом Пазару. Од многих муслиманских земаља којима смо се обратили није стигло ништа. Неће пријати многима када кажем да ниједна арапска муслиманска земља није донирала ништа Новом Пазару. А кад је стигла од Србије, уследила је политизација - рекао је Љајић за Телевизију Прва.

Он је додао да је за сада само Турска најавила да ће идуће недјеље да пошаље помоћ у медицинској опреми, заштитним средствима, маскама, средствима за дезинфекцију, али нема помоћи у респираторима која је најпотребнија, а коју је власт Србије и предсједник Александар Вучић допремила у Нови Пазар.

Љајић је навео да су људи у Новом Пазару захвални на помоћи Србији, јер то није само медицинска помоћ, него има и велики значај да Нови Пазар није остављен.

- Можемо да жалимо то што многи други нису дали помоћ коју смо очекивали, али то је наша реалност - рекао је Љајић.

Говорећи о снабдјевености намирницама у Србији у вријеме вируса корона, Љајић је поновио да је она сасвим добра и да нема никавих опасности да може да дође до несташица и проблема у испорукама главних животних намирница.

Он је навео да постоји једино проблем са смрзнутим грашком и испорукама лимуна из Турске, која је забранила извоз тог воћа, али да лимун сада стиже из Шпаније, мада је скупљи.

- Главних намирница не само да има довољно, него се и извозе. Сутра ће Влада укинути забрану за извоз уља и квасца. Пре тога је укинута забрана извоза за шећер и брашно. У марту је брашна извезено као у јануару и фебруару заједно, повећана је потражња у региону - рекао је Љајић.