latinica  ћирилица
09/04/2020 |  08:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Русија постигла нафтни споразум са ОПЕК-ом

У оквиру споразума који је постигла са земљама ОПЕК-а, Русија је спремна да за 14 одсто смањи производњу нафте, односно за 1,6 милиона барела дневно.

То је данас поручио неименовани званичник руског министарства енергетике, пренио је ТАС.

- Потврђујем нашу спремност да смањимо производњу руске нафте за 1,6 милиона барела дневно - рекао је јуче званичник Кремља.

Према неким изворима, у нови споразум су укључене САД, Мексико, Норвешка, Канада и друге земље, а предвиђено је укупно смањење глобалне производње за 70 милиона барела дневно.

Очекује се да данас буде одржана видео сједница земаља ОПЕК о смањењу свјетске производње нафте.

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је раније да је Русија спремна да смањи производњу нафте само уколико и други свјетски произвођачи нафте, укључујући и САД, прихвате да ураде исто.

Претходни споразум у оквиру ОПЕК истекао је 31. марта, али Русија и Саудијска Арабија нису постигле договор о његовом продужењу.

Наиме, због неуспјешних преговора о продужењу претходног споразума, земље ОПЕК су по инерцији повећале своју производњу, али у тренутку ширења вируса корона у свијету и пада потражње за нафтом на свјетским тржиштима, цена нафте по барелу пала је на 22 долара, најниже у посљедње двије деценије.

Крајем марта је договорен наставак преговора и упућен позив свим земљама произвођачима "црног злата" да се укључе у њих.