latinica  ћирилица
08/04/2020 |  21:35 | Аутор: СРНА

Папа Фрањо: Пандемија - одговор природе

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрањо сматра да је пандемија вируса корона један од одговора природе на тренутну еколошку кризу коју људи игноришу.

Он је у интервјуу који су објавили магазинима "Таблет" и "Комонвелт" рекао да је пандемија пружила могућност да се успори стопа производње и потрошње, те да људи науче како да размишљају о свијету природе и да га разумију.

- Нисмо одговорили на дјелимичне катастрофе. Ко сада прича о пожарима у Аустралији или се сјећа да је прије 18 мјесеци чамац могао прећи Сјеверни пол јер су се сви глечери истопили? Ко прича сада о поплавама? - истакао је папа Фрањо.

Папа Фрањо нагласио је да не зна да ли су ови случајеви освета природе, али да сигурно јесу њено реаговање.

Говорећи о свом личном здрављу, поглавар Римокатоличке цркве навео је да се опоравља од бронхитиса и да се сада у својој резиденцији у Ватикану још више моли током времена велике несигурности.

Папа Фрањо открио је и да сваког дана одлази на исповијест, како би молио за опроштај због онога што је назвао својом себичношћу, пренио је Си-Ен-Ен.

Када се ради о одговору на кризу у САД, гдје је у Лас Вегасу снимљена фотографија бескућника који су смјештени на паркинг у карантин, папа је критиковао такав потез, уз напомену да су хотели празни и да би у њих требало смјестити бескућнике, који не могу себи да приуште хотелски смјештај.

- Сада је тренутак да обратимо пажњу на сиромашне - нагласио је папа Фрањо, уз напомену да друштво често оне којима је помоћ потребна третира као "спасене животиње".

Папа је упозорио да се не дозволи успон популистичких политичара, који држе говоре сличне онима Адолфа Хитлера из 1933. године, као ни других који се усредсређују само на економију.

Он је изразио забринутост због лицемјерја одређених политичара који говоре о кризи и проблему глади у свијету, а у исто вријеме производе оружје.

За крај, папа је поручио свима на које утичу посебне мјере спречавања ширења вируса да пронађу креативне начине за провођење времена код куће.

- Чувајте се за будућност која долази - поручио је папа Фрањо.