latinica  ћирилица
08/04/2020 |  16:12 ⇒ 16:43 | Аутор: РТРС

Виртуелне радионице за особе са Дауновим синдромом (ФОТО)

Down syndrom центар Бањалука свакодневно организује виртуелне радионице, у двије смјене, пријеподне и послијеподне.
Down syndrom centar Бањалука - Фото: РТРС
Down syndrom centar БањалукаФото: РТРС

За сада имају три групе по осам особа са Дауновим синдромом из Републике Српске, Србије, Норвешке и Аустрије.

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво је помогло Down syndrom центру у вези побољшања техничке опреме како би могли укључивати још више полазника виртуелних учионица за особе са Дауновим синдромом.

Down syndrom центар је организовао виртуелне учионице у којима особе са Дауновим синдромом настављају свој рехабилитациони програм ПАИН који је намијењен особама са Дауновим синдромом старијих од 18 година. Покретач и идејни творац ових виртуелних учионица је управник Down syndrom центра Бањалука Зоран Јелић који је и творац и покретач рехабилитационог програма ПАИН, пренесеног модела из ЕУ.

Down syndrom centar Бањалука (Фото: РТРС)

У виртуелним уционицама организована је школа глуме коју води глумица Александра Спасојевић.

Едукативно образовне радионице води професор доктор Љиљана Крнета.

Поред ових радионица раде се и колективне психотерапије, таичи вјежбе равнотеже, активна музикотерапија, као и разне друге друштвене и спортске радионице.

Од недавно је уведено учење страних језика као што је Норвешки, те разних обичаја из страних земаља. Ове радионице воде управо особе из европских земаља које су укључене у саме радионице и виртуалне учионице које је организовао Down syndrom центар Бањалука.

- Имамо свакодневна укључења гостију, као што су министри у Влади Републике Српске, амбасадори БиХ у европским земљама као што је Ковиљка Шпирић, генерални конзул Србије у БиХ Владимир Николић, те разни други гости разних струка и профила. Помажу нам министри као што је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, министар здравља Ален Шеранић, министар научнотехнолошког развоја, високог образовања и информационог друштва Срђан Рајчевић, разни функционери као што је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић - наводе из Down syndrom центра Бањалука. 

У јавности је виртуелни рад Down syndrom центра Бањалука наишао на велики позитивни одјек.

- Добијамо велике похвале, као и резултате, јер су особе са Дауновим синдромом пресрећне овим начином рада. Полазници из Норвешке и Аустрије су нам рекли да код њих не постоји овако нешто, да у ово вријеме вируса корона особе са Дауновим синдромом имају прилику да уче, рехабилитују и друже се - речено је из Down syndrom центра Бањалука.

Проблеми у реализацији ових виртуелних учионица јесте интернет који слаби сигнал.

- Тражили смо од Мтела да нам помогну у вези интернета јер су Мтел-ови радници извршили пресељење нашег прикључка из ЗТЦ Бања Врућица у Бањалуку, али брзина интернета није задовољавајућа за овај наш виртуелни рад. Ускоро уводимо нове радионице као и госте - нагласили су из Down syndrom центра Бањалука.

Сваког дана на крају смјене у одржава се вирутелна журка гдје сви свирају, пјевају и плешу, а све под мотом "Останите што дуже код куће како би сви што прије могли изаћи напоље".

- Молимо надлежне градске институције да нам се прикључе и помогну око рјешавања проблематике и саме реализације виртуелних учионица за особе са Дауновим синдромом - поручују из Down syndrom центра Бањалука.