latinica  ћирилица
08/04/2020 |  15:20 | Аутор: СРНА

Вулин: Борбена готовост војске Србије није умањена

Војска Србије помаже у борби против вируса короне и њена борбена готовост није умањена, изјавио је данас министар одбране Србије Александар Вулин.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

- Помажемо у борби против вируса ковид-19, али никада не заборављамо да је наша основна функција да чувамо своју земљу и да наша борбена готовост буде на највишем могућем нивоу - поручио је Вулин, који је данас посјетио припаднике 72. бригаде за специјалне операције на основној снајперској обуци у рејону Шапца.

Вулин је истакао да чак ни вирус корона није успио да умањи борбену готовост војске Србије, саопштено је из Министарства одбране Србије.

- Ми се свакодневно припремамо, обучавамо, радимо да једног дана, када и ова пошаст прође, будемо у потпуности спремни да заштитимо нашу земљу. Борбена готовост Војске Србије није умањена - нагласио је Вулин.

Мајор Иван Герман навео је да се полазници основне снајперске обуке бирају у својим матичним јединицама на основу добровољног пријављивања, а морају да буду одлични стријелци и одлично физички припремљени.

Он је објаснио да основна снајперска обука траје три недјеље, током којих се реализује око 25 гађања припремних и јединачних бојних, те завршна тактичка вјежба са бојним гађањем под називом "Употреба снајперских парова у рјешавању талачке ситуације".

- Завршна вјежба траје три дана током којих треба да прођу 50 километара кондиционог марша под оптерећењем уз рјешавање тактичких задатака, а посљедњег дана оцјењује се гађање сваког снајперског пара - нагласио је мајор Герман.

Данашњем обиласку присуствовао је и командант 72. бригаде за специјалне операције бригадни генерал Мирослав Талијан.