latinica  ћирилица
08/04/2020 |  13:10 | Аутор: СРНА

Полиција склања мигранте у Ушивак и Блажуј

Припадници МУП-а Кантона Сарајево активно раде на склањању миграната с улица како би се смањио ризик од ширења вируса корона, а мигранте које затекне на терену смјешта у миграционе центре Ушивак или Блажуј.

Из МУП-а Кантона Сарајево напомињу да ће полиција вршити непосредно вањско осигурање и обилазак мигрантских центара на подручју Кантона Сарајево, те наставити и са активностима премјештања миграната који се евентуално затекну ван прихватних центара.

Полиција је крајем марта спровела акцију проналаска, контроле и премјештања миграната који су пронађени на отвореним јавним површинама и нелегалним приватним смјештајима на подручју Кантона Сарајево.

- Том приликом је више од 400 миграната, у сарадњи са Службом за послове са странцима Министарства безбједности и Међународном организацијом за миграције /ИОМ/, смјештено у мигрантски центар Блажуј, гдје су претходно осигурани неопходни услови за њихов смјештај - истичу у кантоналном МУП-у.

Што се тиче капацитета у миграционим центрима Ушивак или Блажуј, директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић рекао је да они јесу пуни, али не и пренатрпани.

- Када говоримо о капацитетима онда можемо рећи да смо дошли до неке горње границе. Мигранти који су у овом периоду склоњени с улица у прихвате центре одвојени су од миграната које се ту налазе одраније. Јако је важно то да су они раздвојени - рекао је Ујић за портал "Кликс".

Према његовим ријечима, ситуација је под контролом и чини се све да би се смањио ризик да се зараза увуче у прихватне центре.