latinica  ћирилица
08/04/2020 |  12:09 ⇒ 12:18 | Аутор: РТРС

Талић: У петак ванредна сједница Скупштине града Бањалука

Ванредна сједница Скупштине града Бањалука биће одржана у петак у 12 часова, искључиво са циљем ублажавања економских послиједица које су изазване због појаве вируса корона у Бањалуци, изјавио је то Предсједник Скупштине града Бањалука, Зоран Талић након данашњег засједања Скупштинског колегијума.
Скупштина града Бањалука - Фото: РТРС
Скупштина града БањалукаФото: РТРС

У Градском штабу за ванредне ситуације Града Бањалука, на челу са градоначелником Игором Радојичићем, утврђене су одређене економске мјере које су у надлежности града а које би требало помоћи пословним субјектима и становништву.

-  Те мјере су већ раније представљене јавности а односе се на субвенције пословним субјектима у виду комуналних такса и накнада за мјесец март, април и мај, ослобађање плаћања закупнина пословних простора за наредна три мјесеца, субвенционисање каматних стопа који ће пословни субјекти подизати до одредјеног износа и по одређеним каматним стопама те које ће град субвенционисати из неутрошених средства гарантног фонда Градске развојне агенције чији је порфељ 500.000 км. Треба напоменути да ће се усвајати и акти који ће се односити на пакете мјера помоћи за пољопривреднике - рекао је Талић.

Он напомиње, сједница Градског парламента која ће се одржати у петак од изузетног је значаја јер да би све утвђене мјере биле законски спроводиве, одређени акти морају бити усвојени на Скупштини града.

- Очување наше економије, односно радних мјеста, поред очувања здравља наших суградјана, је приротет и ту нема дилеме. Надам се да ћемо постићи концензус, тј јединство свих партија по овом важном питању, јер помоћ привреди је нешто што би свима требао бити заједнички циљ и приоритет ради што бржег превазилажења ове тешке ситуације -нагласио је Талић.