latinica  ћирилица
08/04/2020 |  11:54 ⇒ 12:05 | Аутор: sputniknews.com

Тајна којом је Нови Зеланд "смрвио" корону

Нови Зеланд је једна од најуспјешнијих земаља, која не само да је успорила, већ "смрвила" корону.
Нови Зеланд (фото: nieuwzeeland.nlambassade.org) -
Нови Зеланд (фото: nieuwzeeland.nlambassade.org)

Нови Зеланд до сада има 1.200 заражених и једног преминулог, а скоро 300 људи се опоравило. По томе је једна од најуспјешнијих земаља, која не само да је успорила, већ и уништила вирус, а тајна Новог Зеланда је у двије одлуке које су спроведене веома брзо - затварању граница и увођењу карантина.

Карантин на Новом Зеланду подразумијева да грађани раде само оно што је неопходно, могу да се шетају и возе бицикл, али у свом комшилуку, у продавницама су удаљени најмање метар од других и улазе један по један, школе су затворене, одлазак на плаже је забрањен, а Новозеланђанима је поручено да не раде ништа што би могло да оптерети хитне службе. Строге мјере које је увела премијерка Џасинда Ардерн показале су резултат већ послије двије недјеље, пише Вашингтон пост.

Број нових случајева је у паду, иако је повећан број тестираних, а посљедњих дана биљежи се и већи број опорављених него заражених током 24 сата. До сада је преминула једна особа, старија жена која је имала и друга обољења, а четворо је у тешком стању.

Међутим, премијерка не одустаје од чврсте руке када је борба против вируса корона у питању, иако су могућа мања попуштања током ускршњих празника.

Њена намјера је да Нови Зеланд спроведе четворонедјељни карантин, два пута по 14 дана инкубације вируса корона, прије него што озбиљно попусти мјере.

Новозеландска "челична лејди" је и иницирала овако строге мјере, у чему је добила подршку и других, од опозиције, до самих грађана.

А све је могло да изгледа много другачије, да се премијерка није у своју земљу вратила из Јужне Кореје док је у тој земљи епидемија била у пуној снази прије мјесец дана.

Ардернова је била шокирана јер јој на новозеландском аеродрому нису измјерили температуру, већ је само добила упутство да буде у самоизолацији 14 дана.

Убрзо је услиједило затварање граница, а Ардерн је онда предложила план за борбу против епидемије у четири фазе, у којој је посљедња била потпуни карантин. Међутим, послије консултација са стручњацима и другим утицајним особама, међу којима су политичари и привредници, Влада је увела општи карантин.

Новозеланђани су били уплашени ескалацијом која се већ догађала у Италији и Шпанији, а сви су се сложили да ће до затварања свакако доћи, прије или касније.

Због тога су ријешили да карантин успоставе што прије, како се криза не би одужила.

Грађанима је саопштено да имају 48 сати да се припреме, а слиједило им је да остану код куће, осим ако се не баве најважнијим пословима, попут здравства или полиције, или морају да оду до продавнице. Такође, дозвољена им је рекреација, али само у близини куће и уз друштвену дистанцу.

Пар сати прије почетка општег карантина, свим грађанима стигао је СМС са поруком “Понашајте се као да имате Ковид 19, то ће спасити животе“.

Оне који нису поштовали мјере, полиција је растјеривала са јавних површина, а било је и неких инцидената, попут оног када је министар здравља отишао на плажу да вози бицикл, а потом сам за себе због тога рекао да је - идиот.

Новозеланђани су озбиљно прихватили мјере, а грађани су полицији пријављивали оне који их не поштују.

Премијеркине мјере подржала је и најјача странка опозиције, па је јединство грађана и политичара дало резултате.

Тако сада дневни број заражених пада из дана у дан, а нема ни много локалног преношења болести.

Мјере су подржали и похвалили и стручњаци, као што је Мајкл Бејкер, професор на Универзитету Отаго, који је рекао да не приступ Новог Зеланда био другачији од осталих земаља.

- Док су западне земље покушавале да успоре ширење болести и изравнају криву броја обољелих, Нови Зеланд је епидемију у потпуности сузбио - рекао је он.

Предност Новог Зеланда је што лако може да затвори границе, а са својих пет милиона становника није густо насељен. Сада је изазов како задржати да се болест не врати када карантин буде завршен док не буде развијена вакцина.

Ардерн је рекла да разматрају да послије враћања живота у нормалу уведу обавезан карантин за све који улазе у земљу.