latinica  ћирилица
08/04/2020 |  10:54 ⇒ 10:56 | Аутор: РТРС

У једном дану чак 23 пожара

На подручју Републике Српске у протекла 24 часа евидентирана су 23 пожара, од којих је већина била на отвореном и изазвана непажњом грађана, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Српске.
Пожар - Фото: РТРС
ПожарФото: РТРС

Из МУП-а Српске апелују да грађани буду опрезни приликом спаљивања корова и другог горивог материјала током уређења имања, те да ове послове обављају само за вријеме повољних временских услова и на површинама које могу контролисати.

Према Закону о заштити од пожара, забрањено је паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре.

Овим законом дефинисана је новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ.

Из МУП-а упозоравају да су неконтролисано спаљивање корова и остављање неугашене ватре без надзора при уређењу пољопривредних имања чести узроци пожара, а посебну опасност представља неконтролисано спаљивање горивог материјала у близини шума и засада.

Из МУП-а позивају грађане да након спаљивања угасе остатке несагорене материје да би било спријечено њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења и пожара.

- У случају неконтролисаног ширења ватре потребно је одмах обавијестити ватрогасце на број 123, полицију на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112 - наводи се у саопштењу МУП-а.

У саопштењу се грађани, пољопривредници и шумски радници позивају да се придржавају законских одредаба, да не пале ватру на недозвољеним мјестима, не остављају упаљену ватру без надзора и не уништавају природу, јер мала непажња може имати велике посљедице.

Доадаје се да ће Министарство унутрашњих послова Републике Српске, у оквиру својих овлаштења, предузимати законом прописане мјере против лица која су изазвала пожар и тиме угрозили животе и здравље људи и причинили материјалну штету.