latinica  ћирилица
08/04/2020 |  10:17 ⇒ 10:22 | Аутор: Б92

Само су кинески милијардери успјели да очувају богатство усред кризе са короном

Истраживачки институт Хурун објавио је извјештај о двомјесечном утицају вируса корона на укупно богатство 100 најбогатијих људи. Главни добитници су Кинези.
Ерик Јуан Женг, оснивач Зум платформе (фото:the-sun) -
Ерик Јуан Женг, оснивач Зум платформе (фото:the-sun)

Прва два мјесеца пандемије су избрисала сво богатство створено у протекле двије и по године, стоји у закључцима директора института Руперта Хуџворфа.

- Богатство најбогатијих 100 људи на свијету је пало 12,6 посто или 408 милијарди америчких долара тј. у просјеку 75 милиона долара дневно - навео је директор тог института преноси портал Сеебиз.

Релативни побједник прва два мјесеца кризе због вируса је Кина, чија се тржиште боље одржало од америчког и европског. Хуџворф, познатији по кинеском имену Хурун, истиче како је прије кризе свијет имао 2.816 милијардера, док се већ марту овај број смањио за 20 посто.

У свјетском топу 100, само је девет милијардера видјело пораст свог богатства, сви из Кине.

Највише је, за 3,5 милијарди америчких долара профитирао Ерик Јуан Женг с видео конференцијском платформом Зум. За три милијарде су профитирали супружници Квин Јинглин и Квиан Јинг, произвођачи свињетине Мујуан. Алекс Xу Ханг, произвођач вентилатора и друге медицинске електроничке опреме, је зарадио 2,8 милијарди америчких долара. Власник пољопривредног и сточарско производног дива Нју Хоуп, Лиу Јонгхао је зарадио 2,5 милијарди америчких долара, једнако као и произвођач пластике Хаитиан, Панг Канг.

Најбогатији кинески двојац су и даље Џек Ма, оснивач Алибабе, те Пони Ма, ЦЕО Тенцента. Кина је додала шест нових милијардера на листу најбогатијих, док је Индија изгубила тројицу, а САД двојицу. Џеф Безос је и даље најбогатији на листи са 131 милијардом долара, уз пад од девет милијарди.

Највећи губитник је Бернар Арно, власник луксузних брандова ЛВМХ, који је изгубио 30 милијарди долара. Мукеш Амбани, власник Индијског Релајнса, је изгубио 19, једанко као и водећи амерички инвеститор Ворен Буфет. Бил Гејтс из Микрософта је изгубио 15 милијарди, Марк Закерберг из Фејсебука 13 милијарди, а Гуглов двојац Пејџ и Брин по 13 и 12,5 милијарди долара.