latinica  ћирилица
08/04/2020 |  08:53 ⇒ 09:37 | Аутор: СРНА

Бећковић: Корона се наспрдала са науком и политиком и све вратила на почетак

Корона се наспрдала са науком и политиком, скинула са дневног реда питања која су до јуче била важна и све вратила на почетак, изјавио је академик Матија Бећковић.
Матија Бећковић - Фото: РТРС
Матија БећковићФото: РТРС

- Корона је укинула брбљање, ућуткала лидере свијета и прописала да сви понављају двије-три исте реченице. Слободан проток људи замијенио је слободан проток вируса. Корона обустави војне вјежбе, омаловажи атомске бомбе... - рекао је Бећковић за београдски Курир.

Он је истакао да се вирус корона, међутим, није наспрдао са поезијом и указао да су се у ове корона дане на друштвеним мрежама расцвјетали пјесници и поезија.

- Надајмо се да ћемо вријеме умјетности дочекати послије короне. Десило се оно што смо знали да ће се десити. Дошао је тренутак да и наши животи поново почну. И то баш у вријеме поста - рекао је Бећковић.

Он је указао да је корона приморала и "Монтенегро" да дође себи и да се врати свом крштеном имену.

- Ко једном промијени име, нема разлога да се зауставља и не мијења га и даље. Данас Монтенегро на талијанском, сутра Карадаг на турском, прекосутра Мавровуно на грчком и на крају Малезез на албанском... - упозорио је Бећковић.

Он каже да је сада касно да се преименује Острог који би Свети Василије Чудотворац "да је знао енглески, назвао Сплендид".

Упитан да ли је пјесмом уздигао или како неки тврде, унизио и оклеветао Црну Гору, Бећковић је рекао да је истина само једна и да се инспирација не рађа из мржње, јер мржња је јалова.

Он је одбацио тврдњу да је вирус корона зауставио литије у Црној Гори и поручио да је све исто само што на литијама људи учествују "онлајн".

Упитан шта данас мјери ћивот Светог Василија Острошког, Бећковић је подсјетио на апсурдност закона који је Подгорица донијела.

- Свети Василије ужурбано скупља папире да поднесе локалном катастру и докаже власништво над својим имањем. И свој ћивот уподоби са Законом о слободи вјероисповести - поручио је Бећковић.