latinica  ћирилица
08/04/2020 |  07:43 | Аутор: СРНА

Вучић: За мјесец дана могуће укидање ванредног стања

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да ће у Србији, највјероватније, бити уведен полицијски час од петка до понедјељка, као и да се нада да ће у року од мјесец дана бити укинуто ванредно стање.
Aлександар Вучић (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav) -
Aлександар Вучић (фото: instagram.com / buducnostsrbijeav)

- Субота пријеподне у Београду нас је прошле седмице скупо коштала. Идемо од петка до понедјељка. Од колико часова, видјећемо - рекао Вучић синоћ за РТС.

Он је нагласио да је највеће жаришта епидемије вируса корона Београд, гдје су попуњени сви болнички капацитети и да је то велики проблем.

Вучић је рекао да у Србији умиру млади људи јер се не јављају на вријеме и поново позвао људе са симптомима да се јаве и тестирају како би били хоспитализовани на Сајму док им се стање није искомпликовало и да би били излијечени.

Када је ријеч о прослави предстојећег Васкрса, Вучић је рекао да "због короне неће бити могућа прослава у кругу шире породице".

Говорећи о помоћи коју је Србија добила, Вучић је рекао да је највећа и најважнија помоћ стигла из Кине и да нема шта рећи на критику копредсједавајућег Европског савјета за спољне послове Карла Билта да је Србија "Кинезе дочекала са фанфарама".

- Шта да му кажем? Да није стигла европска помоћ? Ниједна није стигла. Хвала им на новцу, хвала им на скупом лету, али није било помоћи. Највише нам је помогла Кина. Кина нам је поклонила 100 респиратора – клиничка. Све остало је обећање - рекао је Вучић.

Он је рекао да ће Србија 10. априла почети са исплатом пензија, укључујући додатак од 4.000 динара и да ће учинити све да ублажи посљедице епидемије вируса корона на економију.

- Наша стопа незапослености након Ковида-19 неће бити већа него у ЕУ. Покушаћемо да сачувамо што већи број радника. Спремни смо да им исплатимо минималце да би их сачували. За сада се добро држимо - рекао је он.

Он је изразио наду да ће Србија у року од мјесец дана укинути ванредно стање и да ће наставити са радом.

- Само то чекам. Да нам поново крену радови, инфраструктура, индустрија. Ми смо донијели најбоље мјере које се могу донијети - рекао је он.

Вучић је истакао да, што се тиче епидемије, већ сада види "свјетло на крају тунела".