latinica  ћирилица
08/04/2020 |  07:17 ⇒ 07:27 | Аутор: РТС

Трамп замрзава финансирање Свјетске здравствене организације

Предсједник САД Доналд Трамп оштро је критиковао Свјетску здравствену организацију због начина на који се суочава са пандемијом вируса корона, запријетивши да ће блокирати исплату америчког дела буџета ове организације.

- Блокираћемо новац који трошимо на СЗО, снажно ћемо блокирати па ћемо видијети - рекао Трамп, оптужујући Свјетску здравствену организацију да се није довољно агресивно суочила са опасностима овог вируса.

- Погрешно су поступили, погрешно поступају. Потпуно су подбацили - рекао је амерички предсједник у говору који је Њујорк тајмс оцијенио покушајем да се створи "нови противници".

Њујошрки дневник је, такође, навео да Трамп покушава да оптужи СЗО за промашаје који се приписују његовој администрацији, прије свега спором тестирању и неуспјешној акцији прикупљања заштитне опреме.

Свјетска здравствена организација је још на самом почетку кризе упозорила да коронавирус представља опасност који би морао да алармира међународну јавност, дан прије него што је то учинила Трампова администрација и неколико седмица прије него што је амерички предсједник прогласио ванредно стање.

Трампове критике се посебно односе на чињеницу да СЗО није подржала његову одлуку да од 31. јануара ограничи путовања у Кину. У то вријеме Свјетска здравствена организација тврдила је да би ограничавање протока робе и људи било неефикасно.

Буџет Свјетске здравствене организације је око пет милијарди долара у чему Американци учествују са 111 милиона. САД су 2017. године добровољно донирале још 401 милион долара.