latinica  ћирилица
07/04/2020 |  17:49 | Аутор: СРНА

Вашингтон издваја још 225 милиона долара за глобалну борбу

Вашингтон ће издвојити додатних 225 милиона долара за глобалне напоре у борби против пандемије Ковид-19, али ће администрација америчког предсједника Доналда Трампа задржати кључна медицинска средства у Америци, изјавио је државни секретар САД Мајкл Помпео.

Он је на конференцији за новинаре у Стејт департменту у Вашингтону рекао да ће САД задржати кључна средства с обзиром на потражњу унутар земље.

- С обзиром на потребу за личном заштитном опремом у нашој земљу, тренутно ћемо се усредсредити на задржавање кључних медицинских средстава у САД док се не испуне захтјеви потражње - истакао је Помпео.

Амерички државни секретар је, у исто вријеме, саопштио да ће САД обезбиједити додатних 225 милиона долара за глобалну борбу против вируса корона, уз напомену да је Вашингтон раније обезбиједио 274 милиона долара за 64 земље.

Помпео је нагласио да ће нова новчана средства бити искоришћена за смањење преношења високозаразног вируса кроз дијагнозу, превенцију и контролу, као и за побољшање здравствених система, припрему лабораторија за обуку здравствених радника, јачање свијести и још много тога.

- Ниједна земља не може да парира овом нивоу великодушности - додао је Помпео.