latinica  ћирилица
07/04/2020 |  17:32 ⇒ 21:04 | Аутор: СРНА

Економски "експерти" из ПДП-а након мјесец дана дају савјете и приједлоге

Економски "експерти" у ПДП-у требало би да знају да су послодавци у Републици Српској дужни да до 10. у мјесецу Пореској управи Републике Српске доставе такозвани Образац 1002, то јесте образац мјесечне пријаве по пореском одбитку за претходни мјесец, те да Влада Српске тек онда може уплатити средства.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

- Тек након што добије поменуте податке од Пореске управе, Влада може уплатити средства на рачуне која се односе на плаћање пореза и доприноса за 40.000 радника у марту дјелатностима које су најтеже погођене кризом у вези са вирусом корона, за шта ће Влада Републике Српске издвојити више од 16,5 милиона КМ - појашњавају из Владе Српске.

Из Владе Српске наводе да ПДП на себи својствен начин, мјесец дана након представљања првих мјера у вези са подршком привреди у вријеме епидемиолошке кризе, у свом партијском сопштењу даје приједлоге и савјете о већ предложеним мјерама.

Влада Републике Српске, наглашава се у саопштењу, исплатиће минималну плату са порезима и доприносима за април ове године за 70.000 радника и за те намјене биће издвојено 55 милиона марака.

Такође, подсјећају да је Влада Републике Српске међу првим у региону донијела мјере подршке привреди с циљем ублажавања штетних посљедица епидемије новог вируса корона на привреду.

- Протеклих мјесец дана Влада и Штаб за праћење штетних посљедица вируса корона на стање у привреди Републике Српске, сачинили су приједлог мјера за ублажавање штетних посљедица вируса корона на привредне субјекте у Републици Српској и свакодневно засједа, прати ситуацију и сходно томе предлаже и доноси мјере, те о томе тачно и правовремено информише јавност -  наводи се у саопштењу.

Из Владе Српске најавили су да ће мјерама подршке у априлу обухватити и дјелатности које не трпе директно посљедице вируса корона, али индиректно имају велике штете у пословању.

У саопштењу подсјећају да је, нажалост, по регистрацији првог случаја вируса корона у Републици Српској, Влада већ наредни дан именовала два штаба - Штаб за праћење штетних посљедица вируса корона на стање у привреди и Штаб за праћење епидемилошке ситуације у Републици Српској, а у вези са новим вирусом корона.

- Такође, истичемо и низ других мјера које је донијела Влада Републике Српске а које су представљене пословној заједници и јавности у Српској, а међу њима су: одгода плаћања пореза на добит и свих обавеза по завршном рачуну за 2019. годину до 30. јуна ове године, исплата поврата пореза и доприноса за повећање плата у 2019. години, обезбјеђење грејс периода за кредитна задужења привредних субјеката и грађана, смањење парафискалних намета, код најугроженијих привредних субјеката који послују са земљама најтеже погођених вирусом корона вршиће се појединачна анализа стања, уводи се мораторијум на отплату кредита Инвестиционо-развојне банке у трајању од три до шест мјесеци у Републици Српској за сва физичка и правна лица - прецизирано је у саопштењу.

Када је ријеч о мјерама у области пољопривреде, из Владе истичу да су сви подстицаји исплаћени, а корисницима подстицаја који су имали дуговања омогућен је репорограм тако да и они могу користити подстицаје у овом периоду.

- Обезбијеђени су сјетвени пакети за мала породична пољопривредна газдинства за заснивање пољопривредне производње у укупној вриједности од 2,5 милиона КМ, а формираће се 9.000 сјетвених пакета, обезбијеђен је и регресирано дизел гориво - наводи се у саопштењу.

Из Владе подсјећају да ће бити исплаћене и све накнаде превозницима за превоз ученика у марту.

Влада Републике Српске донијела је и Уредбу о мјерама непосредне контроле цијена на територији Српске, којом је прописано ограничење марже за сву робу и производе наведене у овој уредби и трговци који тргују са овим поизводима формираће цијене имајући у виду проценат марже коју су имали на дан 5. марта ове године.

- Влада Републике Српске чини све да грађани буду снабдјевени на најбољи могући начин, да се избјегне несташица робе и да се истовремено обезбиједи снабдјевеност грађана у Српској свим производима - поручили су из Владе Српске.