latinica  ћирилица
07/04/2020 |  16:05 ⇒ 16:17 | Аутор: РТРС

Грађани да не крећу на пут у земље ЕУ, осим ако су њихови држављани (ФОТО/ВИДЕО)

Помоћник министра за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Немања Ковачевић апеловао је на грађане Српске да не крећу на пут у земље ЕУ, осим у случају да имају држављанства држава у које су се упутили.
Немања Ковачевић - Фото: РТРС
Немања КовачевићФото: РТРС

- Чак и у том случају нека провјере све путне информације и режиме на границама тих земаља - рекао је Ковачевић, напомињући да је било случајева да су грађани који су се протеклих дана запутили на пут у земље ЕУ били враћани са граница Словеније, Хрватске и Мађарске, након чега су, према правилима надлежних, морали да буду смјештани у карантине у Републици Српској и БиХ.

Он је на конференцији за новинаре након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације у Бањалуци рекао да је шенгенски простор затворен од 17. марта за све особе које долазе ван Шенгена.

- Дакле, успостављене су интерне контроле на државним границама и другачији гранични режими у оквиру чланица ЕУ. Мјере се у тим земљама често мијењају и без посебне најаве, што треба имати у виду приликом планирања путовања - рекао је Ковачевић.

Немања Ковачевић (Фото: РТРС)

Он је нагласио да ће у случају враћања са неке од граница земаља ЕУ или региона грађани у повратку у Српску и БиХ бити смјештани у карантине у трајању од 14 дана.

Ковачевић је поручио да ће грађани бити смјештани у карантине и уколико се одлуче да дођу у Српску и БиХ током предстојећих васкршњих празника.

Када је ријеч о пет студената из Српске који бораве у САД-у на програму размјене, Ковачевић је рекао да би ови високошколци требало да буду евакуисани 9. априла посебним летом.

- Они би по повратку требало да буду смјештени у посебан карантин у Теслићу - рекао је Ковачевић.