latinica  ћирилица
07/04/2020 |  13:00 ⇒ 15:54 | Аутор: СРНА

ФБиХ: У посљедња 24 часа 45 нових случајева

Федерални министар здравства Вјекослав Мандић саопштио је данас у Сарајеву да је у Федерацији БиХ у протекла 24 часа тестирано 451 лице, а да је присуство вируса корона потврђено у 45 нових случајева.

На конференцији за новинаре Мандић је навео да је у ФБиХ до сада укупно тестиран 3.771 пацијент, а да је вирус корона потврђен код 416.

- У ФБиХ су укупно хоспитализована 64 пацијента, од којих је шест теже обољелих и налазе се на респиратору - додао је Мандић.

Он је истакао да у ФБиХ настоје развући епидемију вируса корона, односно да се у кратком временском периоду не појави велики број обољелих, како би здравствени систем могао да одговори.

- Зато су једини излаз савјети које стално понављамо - без социјалног контакта и заштита - поновио је Мандић.

Говорећи о тестирању на присуство вируса корона, Мандић је рекао да је број тестирања повећан, али да одлуку о томе доносе здравствени радници.

- Ни у једном тренутку није речено да је потребно штедјети тестове - истакао је Мандић и додао да сваки пацијент има право на здравствену услугу, био позитиван или не, ако има симптоме.

Када је ријеч о опремљености здравствених радника заштитном опремом, Мандић је навео да је министрство на вријеме реаговало, али да се опрема брзо троши и да је нема довољно на тржишту.

- Менаџмент здравствених установа требало би да води рачуна о комплетима за заштиту - рекао је федерални министар здравства.

Упитан о смрти доктора Шефика Пашагића, који је био позитиван на вирус корона, а којем, према наводима породице, више дана није указана потребна здравствена заштита, Мандић је рекао да овај случај отвара питање одговорности људи у здравственом систему.

На конференцији за новинаре обратио се и шеф Канцеларије свјетске здравствене организације у БиХ Виктор Олшавски, који је поручио да је постепен раст оболијевања кључ у борби против вируса корона.

Наводећи да је препорука Свјетске здравствене организације да се тестира што је могуће више људи, Олшавски је објаснио да не постоји јединствена ситуација нити препоручени број тестирања за све.

Он је истакао да нигдје у свијету не постоји тестирање на сопствени захтјев и да здравствени радници једини одлучују о потреби да неко буде тестиран.