latinica  ћирилица
07/04/2020 |  10:58 | Аутор: СРНА

Дрецун: ЕУ преко Лајчака парира Америци

Предсједник одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун оцијенио је да ЕУ, именовањем Мирослава Лајчака за специјалног представника за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Балкана, жели да се "врати у игру" на том простору.
Милован Дрецун (Фото: Tanjug/Dragan Kujundžič) -
Милован Дрецун (Фото: Tanjug/Dragan Kujundžič)

Дрецун је рекао да ЕУ у региону мора да парира САД, указавши да ће се у периоду послије епидемије вируса корона видјети колико ће Лајчак моћи да уради.

- Лајчак је веома искусан дипломата, добро познаје ситуацију у региону и српско- албанске односе и покушаће да буде неко ко креира односе - рекао је Дрецун за Телевизију - Пинк.

Он је напоменуо да је Лајчак веома искусан, енергичан и предузимљив дипломата који ће покушати да помјери ствари напријед.

- Најважније је да вјерујемо да неће бити једностран попут неких претходника, да ће бити објективан и да ће покушати да помјери ствари напријед - рекао је Дрецун.

Према његовим ријечима, ЕУ мора да парира САД које су преузеле главну улогу у односима Београда и Приштине.

Он је подсјетио да је став и САД и Београда да Приштина мора да укине таксе на српску робу, указавши да то сада није урађено.

- Таксе су на снази, мора да се донесе одлука да буду укинуте, а не замијењене неким реципроцитетом за који и не знам шта значи - рекао је Дрецун.

Он је напоменуо да је сада најважнија да, због епидемије вируса корона, Приштина не омета Београд да шаље помоћ српском становништву на Космету.