latinica  ћирилица
07/04/2020 |  10:32 | Аутор: novosti.rs

Србија: Нема више лијечења код куће

Пацијенти у Србији код којих је потврђено да су позитивни на вирус корона не могу се више лијечити у кућној изолацији, него ће, према одлуци Владе, морати да се пребаце у импровизоване болнице одакле послије тријаже, у зависности од здравственог стања, могу бити упућени и у ковид-болнице, изјавила је директорица Института за јавно здравље "Батут" Верица Јовановић.
Болница - Фото: РТРС
БолницаФото: РТРС

Ријеч је о новим инструкцијама које су од Министарства здравља Србије и Института "Батут" добиле локалне самоуправе и које су дужне да по њима поступе без одлагања, а донијете су на основу инструкција премијера Србије и усвојеним протоколима лијечења.

- Разлог за доношење овако значајне одлуке за заустављање ширења инфекције вирусом корона је двојак: прво што пацијенти са доказаним COVID-19 у кућама могу да шире инфекцију на чланове породице и окружење, а друго је непредвидивост тока саме болести, јер и код пацијената са благим симптомима болест може да ескалира, односно да дође до погоршања које може да угрози живот обољелог - објаснила је доктор Јовановић за Вечерње новости.

Лист пише да се у обавјештењу упућеном локалним самоуправама наводи да се позитивни на Ковид-19 према усвојеним протоколима упућују искључиво у ковид-болнице, према територијалној дистрибуцији: Београд - Београдски сајам, Ниш - "Чаир", Нови Сад - Новосадски сајам.

Одлука се, навела је Јовановићева, односи на све дијагностиковане који нису у болницама, али њено спровођење ће се, ипак, прилагођавати времену постављања дијагнозе и појединачном здравственом стању сваког обољелог.

Када је ријеч о раније дијагностикованим случајевима, поступаће се зависно од тога колико је прошло од дијагнозе.

Јовановићева је рекла да ако је прошло од 12 до 14 дана, и два теста у размаку од 24 до 48 сати буду негативна, особа се сматра излијеченом, али треба да остане у самоизолацији.

Према њеним ријечима, они који још не испуњавају критеријум за поновљено тестирање, по овој одлуци треба да пређу у привремене ковид-болнице.

- Те привремене болнице су за лакше пацијенте, али свако ко се тамо упућује одлази прво у тријажни центар. У Београду су то Инфективна клиника КЦС и КБЦ "Земун", који је претворен у ковид-болницу, и ту ће се заправо одлучивати гдје ће даље пацијенти који су се лијечили код куће - у ковид-болнице или у привремену болницу на Сајму - навела је Јовановићева.

Она је рекла да на спровођењу ове одлуке ради више система.

- Свака особа позитивна на COVID-19 је у нашој централној евиденцији. Када је у питању праћење њиховог стања и придржавања препоручених мjера, поред здравственог система помоћ пружају инспекције, заводи за јавно здравље, МУП... - рекла је Јовановићева.