latinica  ћирилица
07/04/2020 |  09:30 | Аутор: СРНА

Владика Сергије: Није богат онај који много има, већ онај коме мало треба

Епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије поручио је да је садашња невоља која је задесила свијет - епидемија вируса корона дошла да би се човјек вратио себи, да би схватио да је био роб непотребних ствари и често без икаквог разлога несрећан.
Епископ бихаћко-петровачки Сергије (Фото: orthphoto.net) -
Епископ бихаћко-петровачки Сергије (Фото: orthphoto.net)

Он указује на то да човјек садашњег тренутка само жели да /пре/живи и да је задовољан ако је сит и здрав.

Владика Сергије истиче да се сада изнова потврђује истинитост изреке "да није богат онај који много има, већ онај коме мало треба".

- Браћа са Далеког истока кажу да су човјеку за срећу потребне само три ствари: кров који не прокишњава, шака риже и срце које воли - наглашава епископ Сергије у писму објављеном на сајту Епархије бихаћко-петровачке.

Према његовим ријечима, дух потрошачког друштва одавно је ушао у сваку пору човјековог постојања, људе начинио робовима новца, произвођачима и потрошачима, бришући оно човјечно у њима.

- Вредновали смо једни друге по томе ко колико зарађује и троши, како се облачи и гдје љетује, какав аутомобил вози и с ким се дружи. Јели смо храну не знајући ко је и гдје производи, како расте и како се прави. Ништа нам то није било битно јер смо се поодавно удаљили од самих себе, мислећи да ипак постојимо као људи. Али, варали смо се - каже владика Сергије.

Он подсјећа на ријечи Светог Максима Исповједника "да човјек није ни добар ни зао, већ је пријемчив и на добро и на зло, уколико дође у додир са њима".

- Тек сад видимо да су нам животни обрасци били лоши, да смо живјели у свијету недостојном човјека и његове слободе, по матрици коју су нам одредили други, а не по обрасцу којег бисмо сами требали створити. Наша је слобода заправо била наше добровољно ропство у којем смо себе оковали очекивањима свијета који нас је заслијепио својом варљивом свјетлошћу - сматра владика Сергије.

Он указује на апсурд да људи данас опсједају трговине тражећи брашно, а да су заборавили на зимовања, љетовања, пријеме и дочеке.

Епископ Сергије каже да је данас вреднија колиба на селу него стан на петом спрату у срцу метрополе, јер у колиби је слобода, а у стану ропство.

- Тако лако смо се одрекли села и његових благодати, хрлећи у градове да будемо туђе робље, да живимо од милости послодаваца, а могли смо на селу бити слободни људи, истинска господа, да живимо на своме и од свога рада, да нас не дотичу свјетски економски и политички токови, да не осјетимо кризу у кризним временима - наводи владике Сергије.

Он подсјећа да су још Свети оци давно рекли "да је првобитни окус гријеха преиспуњен сладошћу, а тек касније, својом горчином покаже нам истинско лице, али и дубину нашег суноврата".

- Нама остаје да се молимо, да чувајући ближње од самих себе покажемо колико нам је стало до других, али исто тако да у времену физичке раздвојености у молитви загрлимо једни друге, радујући се поновном сусрету, до којег треба свима да опростимо све, у име Христово - поручио је епископ Сергије.