latinica  ћирилица
05/04/2020 |  16:58 | Аутор: СРНА

Аустрија: Бројеви и даље расту, али је ситуација боља

Број нових случајева инфекције вирусом корона у Аустрији повећан је данас на 11.897, а регистрован је и већи број лица која су се опоравила, као и мањи на интензивној њези, рекли су званичници.

Из Министарства здравља су навели да је број новозаражених у сталном паду посљедњих дана, те да је у посљедња 24 часа регистровано 270 нових случајева инфекције, а број лица која су се опоравила повећан је за 491.

- То су бројеви који дају наду, али не смијемо одустати. Према томе, упућујем свима апел да ове године нема приватних прослава Ускрса -  рекао је министар здравља Рудолф Аншобер.

У Аустрији су до сада од посљедица инфекције вирусом корона умрле 204 особе.

Канцелар Себастијан Курц најавио је да ће сутра представити нову мапу пута у вези са рестрикцијама у јавном животу, односно њиховом постепеном ублажавању.

- Ако сви останемо дисциплиновани током Ускрса увјерен сам да ћемо моћи постепено и опрезно да се враћамо у нормалу, посебно након празника - рекао је Курц листу Клајне цајтунг.

Аустрија је затворила скоро све продавнице, школе, универзитете, позоришта и музеје и апеловала да људи да раде код куће, а да на посао иду само ако је то неопходно.

Од сутра ће употреба маски за лице у прехрамбеним продавницама бити обавезна.

Курц је рекао да жели да се маске носе што више у јавности и најавио проширења тестирања.

Он је позвао људе да користе трекинг апликацију коју је развио Црвени крст, а помаже у праћењу лица која су била у контакту са зараженим особама.