latinica  ћирилица
05/04/2020 |  14:33 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

Италија: У плану масовнија тестирања

Италијански министар здравља Роберто Сперанца представио је планове масовнијег тестирања и унапређења здравствених услуга као дио пакета мјера које би услиједиле након ублажавања блокаде уведене због епидемије вируса корона.
Обољели од вируса корона у Италији - Фото: AFP
Обољели од вируса корона у ИталијиФото: AFP

Сперанца је рекао да је прерано говорити када ће Италија бити у стању да укине мјере уведене 9. марта, када је постала прва земља у Европи која је увела општу блокаду да би успорила ширење вируса.

Италијанска Влада се бори и са економским посљедицама опште блокаде широм земље.

- Предстоје нам тешки мјесеци. Наш задатак је створити услове за живот са вирусом, бар док се не развије вакцина - рекао је Сперанца за лист Ла Република и додао да ће на снази остати и неке мјере социјалног дистанцирања.

Национална блокада којом се ограничава кретање људи и стопира скоро цјелокупна економска активност званично ће трајати до 13. априла, али се очекује продужење.

Сперанца је навео да ће остати на снази мјере социјалног дистанцирања уз масовнију употребу средстава личне заштите као што су маске за лице, док ће локални здравствени системи бити унапријеђени како би се омогућио бржи и ефикаснији систем лијечења лица обољелих од Ковида-19.

Са више од 15.000 мртвих Италија је земља са највише смртних случајева у свијету од посљедица вируса корона. На њу отпада скоро једна четвртина свих преминулих у свијету.

У Италији је, према посљедњим подацима, заражено 124.632 лица, док су 15.362 особе преминуле. Опоравило се више од 20.000 људи.