latinica  ћирилица
05/04/2020 |  09:06 ⇒ 16:01 | Аутор: РТРС

Отворено писмо ОО СНСД федералном премијеру

Општински одбор СНСД Гламоч упутио је оштар протест Влади Федерације БиХ и федералном премијеру Фадилу Новалићу због, како кажу, срамне и дискриминаторске одлуке о расподјели средстава које је влада Федерације БиХ додијелила градовима и општинама у сврху помоћи у предузимању превентивних мјера у борби против корона вируса и санацији посљедица насталих усљед проглашене пандемије.
СНСД Гламоч -
СНСД Гламоч

Отворено писмо ОО СНСД Гламоч преносимо у цијелости:

Општински одбор СНСД Гламоч упућује оштар протест Влади Федерације БиХ и федералном премијеру г. Фадилу Новалићу због, благо речено, срамне и дискриминаторске одлуке о расподјели средстава које је влада Федерације БиХ додијелила градовима и општинама у сврху помоћи у предузимању превентивних мјера у борби против корона вируса и санацији посљедица насталих усљед проглашене пандемије.

Општина Гламоч, општински начелник, су у складу са вашим дописом, доставили Вама и Влади на чијем челу сједите, свој скромни захтјев и приједлог утрошка средстава, а све у складу са критеријима које сте навели да ће бити мјеродавни приликом разматрања захтјева и расподјеле средстава. Међутим, испоставило се, судећи по одлуци коју сте донијели, да не само да нису примјењени наведени критерији (број становника, број ученика,...), него су примјењени неки чудни "критерији" које здрав разум не може да схвати.

Несхватљиво је, господине премијеру, да у времену највеће кризе која је задесила нашу земљу, једна влада дискриминише своје становништво по било којем основу. Јасно је нама, господине премијеру, да у складу са наведеним критеријима, нисмо ни могли очекивати неку значајнију помоћ, иако смо изразито неразвијена општина, разрушена и опустошена, и од рата и од приватизације, али нисмо очекивали да ће та помоћ износити округло 0,00 КМ.

Несхватљиво је, господине премијеру, да се на табели у којој су побројане општине и градови у Федерацији БиХ, не налази и општина Гламоч. Па макар и са износом помоћи од 0,00 КМ. Или нас не сматрате дијелом Федерације БиХ.
Нема Гламоч, господине премијеру, ни посланика ни министара на федералном нивоу, немамо тих руку са којима би могли трговати и које би могле бити један од "критерија" и "сређивати нам разне помоћи", али имамо 3.800 становника, колико нас је било на последњем попису. И то 3.800 вриједних и поносних домаћина који живе од свог мукотрпног рада, од пољопривреде и сточарства. И имамо обавезу да водимо бригу о свом становништву, подједнако, без обзира на вјеру и нацију, страначку припадност, и без обзира да ли је ријеч о Стефану, Фрањи или Мирсаду, о Алми, Ивани или Јовани...

И не тражимо ми, господине премијеру, милостињу од Вас и ваше Владе, али тражимо да нас не понижавате. Да нас се не одричете. Да нас не заобилазите. Да нас не изгоните. Или да нам јасно кажете ако смо вишак у сопственој земљи и ентитету, и да вам не требамо. Да вам треба само наша шума и земља.

Тражимо од Вас и Владе Федерације БиХ, да нас више не дискриминишете ни по којем основу, да ако нам већ желите помоћи, да нам упутите помоћ, а не милостињу или 0 (нулу). И да нам одговорите из којег разлога је наш захтјев за помоћ одбијен, ма какав год да јесте, ред би био дан нам га образложите.

Због свега напријед наведеног, Општински одбор СНСД Гламоч, као озбиљна политичка странка која води бригу о свом становништву и својој општини, странка са највише вијећника у општинском вијећу и странка из чијих је редова општински начелник, тражимо од Вас и Владе да поништите ову одлуку и да извршите поновну расподјелу средстава, у складу са стварним потребама и разумним критеријима - наводи се у писму ОО СНСД Гламоч упућеног федералном премијеру Фадилу Новалићу.