latinica  ћирилица
04/04/2020 |  16:49 | Аутор: СРНА

У српским срединама на Космету заражена 22 лица

У српским срединама на Косову и Метохији вирусом корона инфициране су 22 особе, а једна је преминула, подаци су Кризног штаба општина Косовска Митровица и Звечан.
Космет - Фото: РТРС
КосметФото: РТРС

Косовска Митровица и Звечан од синоћ од 18.00 часова су налазе у карантину и забрањен је било какав улазак или излазак из ових општина.

У Косовској Митровици потврђено је 14 случајева, Звечану шест, Лепосавићу два, од којих је једно преминуло, те један у селу Дорнотин код Липљана у централном дијелу Космета.

Предсједник Кризног штаба Косовске Митровице Александар Спирић апеловао је да грађани поштују наложене мјере, наредбу о забрани кретања и да се, уколико осјете било какве симптоме, одмах јаве надлежној амбуланти.

- Апелујем да нам људи кажу уколико су имали контакт са обољелим особама јер је то једини начин да предуприједимо ширење вируса - навео је Спирић.

Он је напоменуо да ће до краја дана у Студентски дом бити смјештено првих 13 лица са лакшим симптомима вируса корона, гдје ће имати здравствени надзор.

Предсједник Кризног Штаба Звечана Иван Тодосијевић позвао је суграђане, посебно оне у руралним сеоским срединама, да смање кретања и посјете пријатељима и комшијама.

Национални Институт за јавно здравље самопроглашеног Косова саопштио је да су на Косову и Метохији, без српских општина са сјевера, током протекла 24 часа регистрована три нова случаја позитивна на вирус корона.

У срединама већински насељеним Албанцима укупно је заражено 135 лица, до сада је излијечено 16, а једно је преминуло.