latinica  ћирилица
04/04/2020 |  16:22 ⇒ 20:36 | Аутор: АТВ

Српски кардиолог у Бечу о ситуацији у Аустрији (ВИДЕО)

Опасност која произилази од ширења вируса корона све је озбиљније схваћена у Аустрији, чијих 64 одсто становника има страх да ће се они, или неко из њихове породице заразити.
Борис Гороња (фото:atvbl) -
Борис Гороња (фото:atvbl)

Пандемија је широк појма, прича за АТВ Борис Гороња, специјалиста кардиологије на Универзитетској клиници у Бечу, те додаје да држава ради квалитетан посао по питању сузбијања исте.

- Пандемија има више аспеката. Имате медицински у смислу броја обољелих, тестираних, умрлих, затим економске аспекти као посљедица коју оставља пандемија, породичне, политичке и многе друге. Што се тиче мјера које је Аустрија предузела, по мом мишљењу на вријеме, прије неких 15 дана, јесу те да је све затворено, кафићи, игралишта, школе, универзитети, тако да мислим да је држава добила на времену како би се спријечио број обљелих. Исто тако пратећи из медија, у Српској је то такође добро урађено и треба одати признање људима који управљају здравственим сектором. Важно је да се слуша струка, у овом моменту то су епидемиолози, инфектолози, односно људи који требају бити изнад свих нас - изјавио је Борис Гороња, специјалиста кардиологије на Универзитетској клиници у Бечу.

Аустријска полиција оштро спроводи мјере ограничења слободе кретања, које је Влада ове земље увела у борби против вируса корона и кажњава папрено сваког ко их прекрши. На мети чувара реда нису само "корона журке", већ и придржавање размака од најмање једног метра између особа. Министар унутрашњих послова Карл Нехамер најавио је у почетком недјеље оштро дјеловање полиције у надзирању поштовања мјера, а према Министарству од понедјељка до петка кажњено је 10.426 особе.

- Влада Аустрије је у више наврата донијела одређене регулативе. Прије свега, забрану кретања људи који нису из истог домаћинства, дозвољено је кретање без обзира на животну доб. Могу одлазити у маркете и продавнице, али морате имати обавезне маске и рукавице. Уз све ово, морају се поштовати препоруке Свјетске здравствене организације (СЗО). Одражвање хигијене, прање руку и остало. Болнице раде само хитне случајеве. Постоје тимови доктора који су подијељени, који су онлајн са пацијентима, путем телефона или видео линка, након чега се процјењује да ли је пацијент за хитну интервенцију или не. Све мјере у болници и ван болнице су сведене на минимум. Није дозвољено да се улицом креће више од пет људи из истог домаћинства. Велике су казне. Рецимо, казна за дјецу уколико играју на игралиштима која су затворена је око 3.000 евра. Груписање људи и до 2.000 евра по особи. Казне су драстичне, па се с тога људи тих мјера мање-више придржавају - истиче он.

У Аустрији је до синоћ на вирус корона позитивно било 11.506 особа, а умрло је 186 лица, преносе медији. Број обољелих процентуално пада, те власт размишља да ублажи рестриктивне мјере којима се борила против ширења вируса.

- Мислим да су јуче ступиле прве мјере гдје је, на примјер, дозвољено наручивање хране у ресторанима. Иако кафићи и ресторани нису отворени, због економског притиска, у Аустрији је уназад мјесец дана око 500.000 људи на бироу са привременим отказима. Држава је уложила огроман новац како би сачувала радна мјеста људима. Тај економски моменат је врло важан, али не може бити изнад епидемиолошког. Међутим, држава је процијенила да је у посљедњих седам дана дневни проценат обољелих смањен, тако да се очекује, према ријечима Министарства здравља и премијера Аустрије, да ће се иза Васкрса кренути са мјерама у циљу нормализације свакодневног живота. Што се тиче самих података о броју обољелих и стању у држави, њих даје искључиво Влада, Министарство здравља и Докторска комора Аустрије - додаје Гороња.

Он је имао поруку за све здравствене раднике у Републици Српској.

- Поздрављам све у Републици Српској, моје колеге, докторе и медицинско особље, који се заиста боре да би свима нама у некој перспективи било боље - закључује Борис Гороња.