latinica  ћирилица
04/04/2020 |  15:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Предсједнички избори у Пољској упркос пандемији

Предсједнички избори у Пољској биће одржани у мају упркос пандемији вируса корона, изјавио је данас предсједник Анджеј Дуда за католички лист Наш дневник, преноси Ројтерс.

Националистичка странка Закона и правде не одустаје од избора заказаних за 10. мај упркос пандемији и зато је предложила да се уведе дописно гласање преко поште умјесто физичког изласка грађана на биралишта.

Либералнији коалициони партнер власти, странка Споразум, оцјењује да је нереално одржавање избора у планираном термину и предлаже њихово одлагање на двије године.

- Дописно гласање је организовано прије неколико дана у Баварској и ми бисмо тако могли да одржимо изборе - оцијенио је предсједник Дуда и додао да би то било нешто ново у Пољској, али и примјерено тренутној ситуацији.

Уколико избори не буду одржани 10. маја, пољски предсједник је рекао да би их требало одржати када то буде безбједно.

Владајућа странка је демонстрирала одлучност да организује дописне изборе када је јуче смијенила челног човјека Пољске поште и на његово мјесто поставила досадашњег замјеника министра одбране Томаша Ждижикота.

У Пољској су такође на снази оштре ванредне мјере како би се спријечило ширење корона вируса - затворене су школе, паркови, шуме и хотели, а јавна окупљања више од двије особе су забрањена.

- Као земља, нисмо добили никакву додатну финансијску помоћ из Брисела. Не видимо никакво значајно ангажовање европских институција, ни Европске комисије и морам да кажем да све то изгледа прилично оскудно - закључио је пољски предсједник Дуда.

До данас, у Пољској су потврђена 3.503 случаја ковида-19 и 73 смртна исхода.