latinica  ћирилица
04/04/2020 |  14:35 ⇒ 14:46 | Аутор: СРНА

Довољан број респиратора на УКЦ-у, а очекују се и нови (ВИДЕО)

Предсједник Тима за праћење спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације Ненад Стевандић изјавио је да Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Републике Српске има довољан број респиратора, што говори да Српска за сада не може да доживи сценарио неких земаља у којима се чека прикључивање на те уређаје.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Очекујемо нове респираторе и потпуно смо спремнни за суочавање и са тежим облицима криз - рекао је Стевандић у Бањалуци.

Он је истакао да су многи животи спашени на Клиници за инфективне болести УКЦ-а, чиме је показано да је Српска одговорила на изазов појаве вируса корона.

- То је сврха и смисао нашег постојања и даноноћног рада као здравствених радника. Желим да похвалим све институције, као и инфектологе и друго особље које дисциплиновано ради на сузбијању вируса. Дисциплина, одговорност и добра стратегија доносе резултате и што је најважније спашавају животе - рекао је Стевандић.

Стевандић је подсјетио и да су неки пацијенти преминули на УКЦ-у, али у процентима који нису већи од оних у развијеним земљама.

Он је са министром здравља и социјалне заштите Републике Српске Аленом Шеранићем и директором УКЦ-а Владом Ђајићем посјетио пацијенте обољеле од вируса корона на Клиници за инфективне болести, као и особље те клинике.

- Овдје смо разговарали са пацијентима који ће ускоро на другу локацију, па својим кућама. То је мјесто гдје је много људи оздравило - поновио је Стевандић.