latinica  ћирилица
04/04/2020 |  09:34 ⇒ 11:14 | Аутор: СРНА

Одлучни потези власти Српске успорили ширење заразе

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да су институције Републике Српске на вријеме схватиле величину проблема и направиле одлучне потезе који су довели до значајног успоравања ширења вируса корона.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- Заједно треба да учинимо све да спријечимо ширење вируса корона и сачувамо људске животе. Када то урадимо све друго ћемо лако - јачати привреду, градити ауто-путеве, развијати здравствени систем и ИТ технологије - истакао је Чубриловић.

Он је подсјетио на недавни случај радника предузећа из Котор Вароша, прве заражене особе у овој општини, као јасан примјер који свима мора да буде опомена да у овом тренутку нема личних ни пословних интереса.

Чубриловић је напоменуо да је овај радник у својој изјави, након што је стигла потврда да је позитиван на вирус корона, навео да је имао контакт са свим запосленим колегама у фирми.

- Након те изјаве, општински Штаб за ванредне ситуације тражио је од управе предузећа списак свих запослених како би били упућени на тестирање, а они су им упорно слали непотпуне спискове, наводећи да сви радници не могу ићи у изолацију, јер не могу да обуставе рад предузећа - навео је Чубриловић у ауторском тексту у Еуроблицу.

Чубриловић је истакао да су они, на тај начин, ставили капитал и лични интерес испред општег интереса и заштите живота радника, али и свих грађана општине Котор Варош.

Он је указао да је само изолацијом свих контаката могуће зауставити ширење вируса корона, те да је и увођење ванредног стања у Републици Српској било је нопходно да би се успјешније заштитило здравље и животи грађана.

Народна скупштина је, напоменуо је њен предсједник, један од ријетких парламента у региону и једини у БиХ који се састао у овим условима да би биле обезбијеђене све законске могућности да систем функционише и да веома брзо и ефикасно, како налажу ванредне околности може да одговори ситуацији.

Чубриловић је нагласио да су посланици преузели ризик, дошли на сједницу, и као легалисти, донијели уставну одлуку.

Он је оцијенио да у вријеме опасне пандемије нема потребе за убирањем ситних политичких поена, те додао да ће се Народна скупштина састати када све ово прође и верификовати донесене одлуке, које ће искључиво бити у корист функционисања свих сегмената живота у ванредним приликама, а циљ им је да олакшају живот свих грађана.

Према његовим ријечима, због опасности са којом су сви суочени вријеме је да се позове и на солидарност и прекид страначких активности.

- Страначких промоција не би требало да буде када су због ширења вируса угрожени животи грађана. Партија на чијем сам челу, ДЕМОС, обуставила је планиране страначке активности на организовању странке и припреми за локалне изборе. Наши чланови помажу, свако на свој начин, свима којима је потребна помоћ, посебо старији. Мислим да није вријеме да говоримо о томе, јер ово је битка коју морамо заједно да добијемо - истакао је Чубриловић.

Он је упозорио и да је недопустива себичност оних који, у овој ситуацији, радницима дају отказе, те нагласио како то мора престати и да ће се морати изнаћи начини да се помогне свима који остану без посла.

Чубриловић је навео да ће по завршетку све овога бити довољно времена да се све обнови, али да је важно да буду сачувани људски животи.

- Морамо уважавати струку и поштовати препоруке и инструкције надлежних. Животи и здравље наших грађана су у овом тренутку важнији од свега другог. Издржаћемо и ову пошаст. Останите код куће! Спасите себе и друге - поручио је Чубриловић.

Као добру лекцију истакао је случај из 1837. године, у периоду када је у Османском царству избила епидемија куге, а кнежевина Србија предузетим ригорозним мјерама карантина успјела је да заустави ширење куге у Србију и њен пренос даље у Европу.