latinica  ћирилица
04/04/2020 |  00:13 ⇒ 00:14 | Аутор: СРНА

Владине мјере за помоћ привреди и грађанима вриједне 840 милиона КМ

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић истакла је да ће за све интервенције које Влада планира да реализује због вируса корона достићи износ од 840 милиона КМ.
Зора Видовић - Фото: СРНА
Зора ВидовићФото: СРНА

Видовићева је рекла да већ имају одређене изворе као што су међународне финансијске институције, задуживање на међународном тржишту, издавање хартија од вриједности на домаћем тржишту, донације и слично.

- Та конструкција је заокружена. Не кажем да сада имамо та средства на располагању, али имамо извјесну ситуацију да ћемо то обезбиједити. Нашли смо изворе да буџет буде ликвидан и да исплаћује све обавезе. Мораћемо се задужити између 500 и 600 милиона КМ - нагласила је Видовићева.

Према њеним ријечима, јуче су разговарали са представницима Међународног монетарног фонда /ММФ/ и речено је да БиХ треба да добије кредит у износу од 330 милиона евра.

- Ми сада треба да договоримо подјелу између Републике Српске и Федерације БиХ, а када то договоримо биће потписан уговор, та средства ће бити оперативна и служиће искључиво за санирање ове ситуације. Ми сматрамо да омјер за расподјелу треба да буде 60:40 у корист ФБиХ, а они сматрају да је то 70:30 - рекла је Видовићева за АТВ.

Према њеним ријечима, ММФ није постављао услове него је препоручио да буде усвојен буџет институција БиХ, да ФБиХ промијени Закон о дохотку, те да не буду диране резерве у Централној банци БиХ.