latinica  ћирилица
03/04/2020 |  22:28 ⇒ 22:36 | Аутор: РТРС

Смањење прихода очекивано усљед смањења привредних активности (ВИДЕО)

Директор Пореске управе Републике Српске Горан Маричић изјавио је у Дневнику плус наше телевизије да је Пореска управа за прва три мјесеца ове године на рачун јавних прихода наплатила 598.700.000 КМ, што је, како каже, за 23.100.000 КМ мање него за исти период прошле године и да је смањење прихода посљедица смањених привредних активности и ограничења или забране рада усљед епидемије вируса корона, те да је то и очекивано.
Горан Маричић - Фото: РТРС
Горан МаричићФото: РТРС

Маричић је истакао да је у актуелној ситуацији приоритет очување здравља свих радника и грађана.

Он је за појаснио да се јучерашња одлука Владе Републике Српске о начину измирења пореза на доходак и доприноса за март, односи на све субјекте којима је био забрањен рад у марту и да ће Република Српска за њих платити доприносе и порезе за тај мјесец, а на основу изјаве коју ће ти субјекти доставити Пореској управи.

- Образац са изјавом биће објављен на нашој интернет страници, у којој је потребно навести о колико је радника ријеч, уз мјесечну пријаву пореза о одбитку, коју су и до сада по пореским законима били у обавези да доставе до 10. маја, за мјесец март. Уз ту изјаву они ће оставрити своје право, а Пореска управа ће доставити Министарству финансија податке који су то порески обвезници и на који износ ће уплатити Министарство са Фонда солидарности - рекао је Маричић.

Према његовим ријечима, сви предузетници и правна лица којима је забрањен рад у обавези су да доставе ту изјаву, да исплате само нето плату, а доприносе и порезе за њих ће уплатити Министарство финансија, односно Република Српска.

Маричић је прецизирао да се то односи на правна лица, предузетнике и предузетнике који обављају самосталну дјелатност и у име њих ће Република Српска уплатити порезе за цијели март, иако се забране о вршењу дјелатности донесене тек половином марта.

Гостовање директора Пореске управе Републике Српске Горана Маричића у емисији Дневник плус погледајте ОВДЈЕ.