latinica  ћирилица
03/04/2020 |  20:39 ⇒ 20:46 | Аутор: СРНА

Еколози траже хитну реакцију надлежних због Трговске горе

Еколози окупљени у Еко мрежу БиХ данас су поручили да је одлука Министарства заштите околине и енергетике Хрватске о предаји војног складишта Черкезовац у општини Двор Фонду за збрињавање радиоактивног отпада поражавајућа и за сваку осуду, те траже хитну реакцију надлежних институција БиХ.
Трговска гора - Фото: илустрација
Трговска гораФото: илустрација

- Ова локација дата је на употребу Фонду за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада Нуклеарне електране Кршко, упркос дугогодишњем апелу грађана БиХ, као и мјештана Хрватске да се пронађе друго мјесто за збрињавање овог, веома опасног отпада, с обзиром да би могао угрозити више од 250.000 људи, који живе уз слив ријеке Уне - наведено је у саопштењу.

Подсјећају да су 29. јула прошле године испред Амбасаде Хрватске у Сарајеву, 17 невладиних организација за заштиту околине које су дио Еко мреже БиХ и организација "Climate Save Bosnia" уз подршку Аархус центра у БиХ, уручили протестно писмо амбасадору Републике Хрватске, које је достављено и надлежним институцијама у БиХ.

Како је наведено у саопштењу, у протестном писму је наглашено да одбрана локација није само потпуни промашај, што се тиче будућег утицаја на здравље грађана и околине, већ и да је озбиљан сигурносни проблем, јер се ради о веома трусном подручју, а што се могло и потврдити током недавног, снажног земљотреса који је погодио Хрватску.

Осим тога, затражено је и да се испоштују све законске обавезе, нарочито оне које произилазе из Архуске конвенције и ЕСПОО конвенције о прекограничном утицају на животну средину, а које се, не поштују.

- Из тог разлога, ова одлука Министарства заштите околине и енергетике Хрватске, која у свом називу има ријечи "заштите околине" је заиста поражавајућа - стоји у саопштењу.