latinica  ћирилица
03/04/2020 |  19:46 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

У Београд слетио и четврти авион руске помоћи

И четврти авион са медицинском помоћи из Руске Федерације слетио је данас на батајнички аеродром у Београду.

Вечерас се очекује слијетање и петог, а сутра ће још шест авиона из Руске Федерације допремити медицинску помоћ Србији за борбу против вируса корона, саопштено је из Министарства одбране Србије.

У међувремену се убрзано ради на истовару медицинских средстава, технике и заштитних средстава који су стигли из Русије.

Генерал-мајор Михаил Чернишов, начелник АБХО /Атомско-биолошко-хемијска одбрана/ Западног војног округа Оружаних снага Руске Федерације/, који предводи руске тимове, рекао је по доласку у Батајницу да су првим авионом из Руске Федерације стигли официри са задатком да процијене тренутну ситуацију и обим задатака који је пред њима.

Он је најавио да ће у Србију стићи укупно осам љекарских тимова који ће се потрудити да дају све од себе како би помогли Србији да преброди ову тешку ситуацију у епидемији вируса корона.

Генерал Чернишов је позвао грађане Србије да се строго придржавају мјера које је држава увела ради њихове заштите, јер је то, како каже, оно што је прво и главно да се ситуација са вирусом корона не би погоршала.

У саставу медицинских тимова из Руске Федерације су један генерал, 42 официра, 42 подофицира и два припадника руског Министарства здравља које предводи генерал-мајор Михаил Чернишов.

У руским авионима су техника и медицинска опрема за пружање помоћи у спречавању, сузбијању и гашењу епидемије вируса корона у Србији.

Сваки од осам руских љекарских тимова имаће љекара опште праксе, епидемиолога, анестезиолога, медицинског техничара и преводиоца.

Остатак делегације чине експерти и стручњаци АБХО струке.

У оквиру помоћи стиже 16 специјалних моторних возила за дезинфекцију објеката и путева, као и велика количина медицинске опрема, технике и заштитних средстава неопходних Србији у лијечењу пацијената заражених вирусом корона и у борби против ширења тог вируса.