latinica  ћирилица
03/04/2020 |  17:58 ⇒ 18:02 | Аутор: РТРС

Не насједати на приче чији је циљ дискредитација "бијелих мантила"

Сарадници за информисање Универзитетског клиничког центра Републике Српске упутили су отворено писмо поводом навода изнесених у тексту портала БН ТВ.
УКЦ Бањалука - Фото: РТРС
УКЦ БањалукаФото: РТРС

Отворено писмо преносимо у цијелости:

Свим добронамјерним грађанима у Републици Српској јасно је у којем контексту је дата данашња изјава проф. др Владе Ђајића, генералног директора УКЦ Српске. Овим писмом изражавамо своје огорчење и разочараност због исконструисаног контекста изјаве у трајању од 7 секунди да се генерални директор наше установе захваљује новинарима за све што су урадили "да пандемија новог корона вируса уђе у сваку кућу".

Јасно је да наведена изјава није "мали гаф" како је наведено, већ напротив добро смишљена метафора. У доба када медицинско особље води надљудску борбу за животе пацијената обољелих од новог корона вируса, а представници медија даноноћно обавјештавају грађане о сваком сегменту новонастале ситуације, малициозно је да поједини медији од изјаве која описује вријеме у којем живимо желе да направе скандал, јер у суштини пандемија која тренутно хара свијетом и јесте у сваком нашем дому на директан или индиректан начин.

Нажалост, пандемија је завладала домовима породица шесторо преминулих пацијената у Српској, унијела страх и неизвјесност у домове осам пацијената који дишу помоћу респиратора, те у домове породица свих обољелих, особа у карантинима, као и у домове оних који спадају у ризичне групе. Након ове конструкције и ситничарења које и јесте одлика малициозних људи, увидјели смо да без обзира на сву борбу медицинског особља и свих запослених у здравственом систему, постоје злонамјерници који су искључиво жељни сензационализма не бирајући средства и тиме повређујући све ове рањиве категорије, као и све раднике у здравству.

Да не живимо у ванредним околностима, на овакве конструкције се не бисмо ни обазирали, али у овом времену, оне само могу да штете свима, јер ово није тренутак за препуцавања него за збијање редова у борби против ове опаке болести.

Молимо грађане да игноришу овакве прилоге чији је једини циљ да дискредитују бијеле мантиле и униште повјерење грађана у здравствени систем сада када им је најпотребнији.

Ми који свакодневно сарађујемо са проф. др Ђајићем знамо да он током данашње посјете високог званичника није био "узбуђен" како је наведено у срамном прилогу, већ забринут за здравље свих обољелих од новог корона вируса и здравље становника Српске. Проф. др Ђајић улаже максималне напоре да са здравственим радницима највеће здравствене установе у Републици Српској допринесе контролисању епидемије и спријечи даље ширење новог корона вируса у Српској.