latinica  ћирилица
03/04/2020 |  17:18 ⇒ 21:29 | Аутор: РТРС

Здравствене установе снабдјевене лијековима које набавља Фонд

Сви домови здравља и болнице у Републици Српској за које Фонд здравственог осигурања Републике Српске набавља лијекове за сада су добро снабдјевене овим лијековима, упркос пандемији вируса корона.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

- Иако је у Републици Српској ванредно стање тренутно не постоји застој у испоруци лијекова, те очекујемо да тако буде и у наредном периоду - наведено је у саопштењу Фонда здравственог осигурања Српске.

Напомињу да је Фонд у претходном периоду завршио највећи дио јавних набавки за лијекове који се налазе на листама домова здравља и болница и у сталном је контакту са добављачима који наводе да се испорука лијекова у здравственим установе спроводи планираном динамиком.

- Осигураници са хроничним обољењима, попут дијабетеса, кардиоваскуларних обољења, астматичара, осигураника који су на дијализи и слично, као и труднице и дјеца, упркос новоносталој ситуацији, немају разлога за бригу - наводе из Фонда.

Истичу да у складу са епидемиолошком ситуацијом као и препорукама Владе Републике Српске са посебном пажњом прате дешавања на свјетском тржишту лијекова, како би у случају потребе адекватно реаговали.

- Све апотеке које имају уговор са ФЗО Српске су уредно снабдјевене, те подсјећамо да Фонд финансира више од 1500 лијекова незаштићених назива и да за сада не постоји бојазан да ће доћи до несташица ових лијекова, посебно из разлога што на листама и А и Б за већину обољења постоје паралеле - додаје се у саопштењу.

Кажу да у овом тренутку Републици Српској не пријети несташица лијекова, а према анализама које је Фонд радио због новонастале ситуације, такво стање се очекује и у наредном периоду.

- Фонд је водећи рачуна о очекиваном порасту потражње за одређену групу лијекова који се користе у терапији обољелих од ЦОВИД - 19 за које је раније уредно спроведена набавка за уобичајену потрошњу, покренуо активности за обезбјеђивање додатних количина, између осталог и молбом за помоћ око набавке 27 лијековаинституцијама Републике Србије, јер у тим количинама нису били доступни код домаћих добављача. У међувремену су обезбијеђене и уговорене количине које могу одговорити и вишеструко већој потрошњи од уобичајене у наредном периоду - саопштено је из Фонда.

Подсјећају и да је Фонд у складу са препорукама Владе Српске и у циљу спрјечавња ширења вируса корона продужио финансирања здравствених услуга за сво становништво до 30. априла ове године. Дакле, до тог периода није потребна овјерена здравствена књижица, јер је Фонд преузео на себе финансирање здравствених услуга за све грађане у јавним здравственим установама.

Истичу да ће Фонд ћи даље пратити епидемиолошке смјернице и мјере надлежних и у вези са тим доносити адекватне мјере предострожности који имају за циљ сузбијања ширења вирусних инфекција.

- Поштујући препоруке Републичког штаба за ванредне ситуације, Фонд ради ограниченим капацитетом, али и даље несметано обавља своју функцију, попут набавке лијекова и других хитних ствари - наводи се у саопштењу.

Апелују још једном на грађане да без преке потребе не долазе у пословнице Фонда и да сачекају са предајом документације која није хитна, попут захтјева за рефундацију и слично како би се избјегле гужве и већи број окупљања људи на једном мјесту.