latinica  ћирилица
03/04/2020 |  16:50 | Аутор: СРНА

Човић: Потребна координација свих институција у БиХ у доношењу мјера

 Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић одржао је данас видео састанак координације званичника ХДЗ-а БиХ законодавне и извршне власти са нивоа БиХ на коме је истакнут значај добре сарадње и координације свих институција у БиХ при доношењу планираних мјера заштите здравственог система, а потом и привреде.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

- Економски план опоравка мора бити приоритет, истакнуто је на видео-састанку, на коме је анализирана могућност помоћи и солидарности ЕУ и међународних институција које су усљед појаве пандемије вируса корона, планирале програме помоћи за стабилно одржавање финансијског система - саопштено је из ХДЗ-а.

На састанку је наглашено да је потребно кренути с конкретим мјерама и планом опоравка привреде како би се убрзано ријешио овај проблем.

- Предложене мјере морају подразумјевати висок степен свијести о тренутку у коме се тренутно налазимо, све мора бити усмјерено на оживљавање посрнуле привреде. Такође, наглашено је како се мора бити у свакодневној комуникацији с људима на терену, као и привредницима те слушати њихове приједлоге и молбе, а онда у координацији доносити одређене мјере - наводе из ХДЗ-а.

Из ове странке сматрају да план опоравка мора бити свеобухватан, те садржавати конкретене мјере помоћи малим занатима, малим, средњим и великим предузећима, те је потребно ускладити и законске смјернице и одлуке како би се након кризе оживјела привреда.

- Кључно је ублажити посљедице пада јавних прихода, одржати фискалну стабилност БиХ, те повећати подршке провреди, области здравства и социјална давања -  закључено је на видео састанку координације званичника ХДЗ-а БиХ законодавне и извршне власти са нивоа БиХ.