latinica  ћирилица
03/04/2020 |  16:29 ⇒ 16:33 | Аутор: СРНА

Удружење послодаваца ФБиХ: Мјере Владе представљају напредак, али недовољне

Удружење послодаваца Федерације БиХ сматра да мјере за подршку привреди, садржане у Приједлогу закона о ублажавању негативних економских посљедица, представљају извјестан напредак у односу на раније донесене мјере, али су још недовољне поготово када се пореде са најављеним мјерама Владе Републике Српске и донесеним мјерама у земљама региона.
Удружење послодаваца ФБиХ - Фото: илустрација
Удружење послодаваца ФБиХФото: илустрација

- Удружење послодаваца поздравља одлуку Владе Кантона Сарајево да уплати минималне плате за март свим радницима у фирмама којима је одлукама кризних штабова забрањен рад - саопштено је из овог удружења.

Послодавци позивају владе других кантона и општина, да у складу са својим надлежностима и могућностима кроз активне економске мјере, помогну у очувању радних мјеста и привреде.

Послодавци инсистирају на хитном усвајању мјера које је Удружење предложило 29. марта, те додају да ове мјере, између осталог, укључују хитно потписивање Привременог социјалног споразума са Владом ФБиХ и синдикатом.

- Овим хитним споразумом, током његовог трајања, забраниће се отпуштање радника, увести институт чекања, регулисати питање годишњих одмора запослених, регулисати рад од куће, смањити плате онима за чијим радом привремено не постоји потреба, али не мање од минималне плате. Њиме ће се смањити плате у јавном сектору 20 одсто, као и регулисати обавеза послодавца да исплати плате у договореном износу и прецизно дефинисати рефундирање дијела плата од стране државе- истакнуто је у саопштењу.

Послодавци упозоравају да, уколико синдикат не пристане на потписивање Привременог социјалног споразума, у том случају треба донијети леx специалис, којим требају бити регулисана ова питања.