latinica  ћирилица
03/04/2020 |  15:59 | Аутор: СРНА

Брнабић: Захвалност за помоћ у најтежем дану за Србију од почетка епидемије

Премијерка Србије Ана Брнабић захвалила је Русији што је послала свој тим и помоћ управо на дан када Србија биљежи највећу смртност и број заражених од почетка епидемије и када се, како је рекла, боји да почиње експоненцијални раст обољелих.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

Она је навела да је Србија од јуче од посљедица вируса корона изгубила осам грађана, те да их је највише, 305, заражених у 24 часа.

- Само у оваква наша три дана наши капацитети пуцају. Без обзира на сву подршку коју имамо и од Русије и од Кине и од ЕУ и САД - рекла је Брнабићева на церемонији примопредаје руске хуманитарне помоћи на Аеродрому Батајница.

Брнабићева је још једном позвала грађане Србије на дисциплину без које, како је рекла, ништа и никаква помоћ не вриједи, те захвалила Русији што је уз Србију у овом тренутку.

- Имамо ми свега, али без дисциплине не можемо да победимо. Нама је ово први пут да имамо 40 одсто позитивних у односу на број тестираних. То је застрашујуће - рекла је Брнабићева.

Она је упозорила да Србија неће поновити грешке других земаља и да ће увести најрестриктивније мјере, без обзира што ће је неки њени грађани критиковати, а што чине и сада.

- Немојте тапшати лекарима ако ћете и даље излазити преко дана и бити `кул`. Немојте, ако излазите по дану и имате контакте, немојте увече да тапшете лекарима који се боре за животе. Све је џабе. Нема довољно респиратора, лекара и техничара, ако појединац у друштву није довољно одговоран и солидаран - нагласила је Бранбићева.

Амбасадор Русије у Србији Алексндар Боцан-Харченко поручио је да ће Русија пружити своју помоћ и партнерство Србији у најтежим данима за цијело човјечанство.

Он је рекао да му помоћ која је из Русије стигла Србији даје наду да ће све бити заједнички превазиђено.

- Сада имам такав осећај. Помоћ је дошла на основу одлуке предсједника Русије Владимира Путина, а након његовог разговора са предсједником Александром Вучићем. Помоћ доставља наше Министарство одбране. Таква акција није нешто ново у нашим односима. Потврђује се чврсто и стварно пријатељство - рекао је руски амбасадор.

Министар одбране Србије Александар Вулин оцијенио је да је најваћнији сегмент руске помоћи Србији људски фактор, односно то што су у Србију упућени врхунски професионалци спремни да помогну српском народу, без обзира на ризик који то носи.

- Убеђен сам да помоћ долази на време и допринеће да се ситуација окрене на боље. Хвала вам пријатељи и браћо што сте са нама у најтежем дану у борби против вируса корона, сада када смо ушли у пету недељу борбе и када нам предстоје две тешке недеље - рекао је Вулин.