latinica  ћирилица
03/04/2020 |  14:46 | Аутор: СРНА

Средствима из буџета Српске набављено 75 тона брашна

Министарство трговине и туризма Републике Српске саопштило је данас да је средствима из буџета Владе Српске набављено 75 тона брашна за становништво у Српској и српским општинама у Федерацији БиХ.
Министарство трговине и туризма (Фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство трговине и туризма (Фото: илустрација)Фото: РТРС

Реагујући на наводе из текста "Батагон стоји иза донације брашна Српској" који је објавио портал "Капитал", да ће "Компанија Фиделинка Батагон" донирати Српској и српским општинама у ФБиХ 75 тона брашна које је Влада Српске тражила као интервентну помоћ", из ресорног министарства истичу да је ријеч о набавци која је извршена средствима из буџета Владе Српске, а не о донацији, како је наведено у поменутом тексту.

За набавку брашна задужено је Министарство трговине и туризма закључком Републичког штаба за ванредне ситуације од сриједе, 1. априла.

- Напомињемо и да ће расподјела набављеног брашна за потребе снабдијевености становништва у поменутим општинама бити извршена данас посредством начелника општина и општинских штабова Цивилне заштите - наводи се у саопштењу.

Из Министарства истичу да је брашно планирано за становништво општина Дрвар /16 тона/, Петровац /16 тона/, Грахово /осам тона/, Гламоч /10 тона/, Чајниче /15 тона/, Крупа на Уни /четири тоне/, Језеро /три тоне/, Купрес / тона/, Дринић / тона), Источни Мостар /0,75 тона/ и Источни Дрвар /0,25 тона/.

Из Министарства аелују да се медији у будућим објавама руководе истинитим и провјереним информацијама како би јавност у Републици Српској била тачно информисана и како би се спријечило ширење дезинформација.

Из Министарства трговине и туризма и Владе Српске захваљују сваком предузећу, привреднику и појединцу који су донирало било какву врсту намирница или других средстава, имајући у виду тренутну ситуацију, те су исказали спремност да, у складу са својим могућностима, пруже подршку институцијама и грађанима Српске у овим тешким временима у борби да се сачувају животи грађана и спријечи ширење вируса корона.