latinica  ћирилица
03/04/2020 |  14:15 ⇒ 14:23 | Аутор: СРНА

ХНК: Заражене 83 особе, најтеже у Читлуку

На подручју Херцеговачко-неретванског кантона до данас су регистроване 83 особе обољеле од вируса корона, међу којима је 16 новозаражених, изјавио је директор кантоналног Завода за јавно здравство Нермин Авдић.

Он је навео да је у посљедња 24 часа у овом кантону тестирано 47 особа, од који су двије у Мостару биле позитивне, четири у Јабланици и 10 у Читлуку.

- Највећи број обољелих је у Читлуку и све своје капацитете смо усмјерили тамо, као што је то раније било у Коњицу - рекао је Авдић на конференцији за новинаре.

Он је апеловао на све становнике Читлука који су били у контакту са зараженим да се ставе у самоизолацију, те да поштују мјере које издаје Кризни штаб.

Авдић је истакао да се он залаже и за увођење оштријих и рестриктивнијих мјера како би се спријечило ширење вируса.

- Када би зауставили људе да не излазе из куће могли би видјети гдје су ти позитивни случајеви, али нажалост нисам сигуран да се сви придржавају мјера. Имамо краке према западној Херцеговини, ти људи у једном кантону раде, другом живе. Настојимо смањити проток људи кроз општине - рекао је Авдић.

Он је истакао да је Мостар под добрим надзором и да су сви контакти одређени, те да се сваки нови случај који се појави врло брзо ставља у самоизоалцију.

Авдић је навео да се разматрају и нове додатне мјере и да је федералном штабу предложено да се самоизолација подигне на 21 дан.

Шеф Одјељења за анестезију, реанимацију и интензивно лијечење Свеучилишне клиничке болнице /СКБ/ Мостар Зоран Карловић рекао је да је на интензивном одјељењу лијечено 29 болесника и да је просјечна животна доб била 50 година.

- Четири болесника су преминула и њихова просјечна доб је 62 године, док је 15 болесника отпуштено кући. Тренутно имамо четири болесника, два су на потпуној респираторској подршци - рекао је Карловић.

Он је нагласио да СКБ Мостар има више од 20 анестезиолога и довољан број респиратора.

Портпарол кантоналне Владе Перо Павловић рекао је да је наредбом Кризног штаба школска година одгођена до даљег, а да се разматра и наредба да се забрани окупљање више од пет особа на једном мјесту.