latinica  ћирилица
03/04/2020 |  14:12 | Аутор: СРНА

Гверић: Помажемо медицинарима јер они штите све грађане

Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић изјавио је данас да обезбјеђивањем заштитних визира желе да помогну медицинским радницима у Републици Српској и заштите их јер они штите све грађане.
Иновациони центар - Фото: РТРС
Иновациони центарФото: РТРС

- У координацији са Министарством за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво добили смо прву донацију од 4.000 заштитних визира за медицинско особље. Данас би требало бити дистрибуисано првих 500 заштитних визира. Министарство здравља и социјалне заштите и Институт за јавно здравство утврдиће којим здравственим установама су заштитни визири најпотребнији и колико ће којој бити достављено", рекао је Гверић Срни.

Према његовим ријечима, покушаће до вечерњих часова да саставе и више од 500 заштитних визира како би и сутра могли да их испоручују здравственим установама, а да ће остатак покушати саставити у понедјељак и уторак, 6. и 7. априла, радећи у двије смјене.

- Сва предузећа која дјелују у оквиру Иновационог центра су нам се јавила да би њихови радници помогли у састављању визира. Успјели смо да сарадњу на пољу иновација, представљања нових технологија и развоја малих и средњих предузећа продубимо кроз заједнички хуманитарни рад у борби против пандемије - каже Гверић.

Он је рекао да Иновациони центар Бањалука одраније сарађује са фирмама које се баве техничким и технолошким процесима, односно новом производњом, укључујући и "Три де Републику" која се бави три де моделирањем.

- Када се десила ова ситуација и када смо видјели да и медицинским радницима недостају заштитни визири тражили смо подршку или материјал који је тешко набавити. Они су направили неформалну групу са асоцијацијом `Визионари Србије` како би помогли у заштити медицинског особља и донирали нам 4.000 заштитних визира, иако су и они под великим притиском јер желе да покрију 80 одсто потреба Србије, Републике Српске и Црне Горе - нагласио је Гверић.

Он је додао да је планирана још једна испорука од око 4.000 комада тако да би у кратком периоду могли обезбиједити око 8.000 заштитних визира за медицинско особље у Српској.